Schrijfwedstrijd wil talent ontdekken

Schrijfwedstrijd wil talent ontdekken door Euritha Tjan A Way

de Ware Tijd  12/06/2012
Paramaribo – Originaliteit, durf en creativiteit. Daarop wordt gelet bij de Tropische Schrijfwedstrijd, georganiseerd door Schrijven Magazine en Schrijversvakschool Paramaribo. De wedstrijd verschilt van andere schrijfwedstrijden in het Nederlandse taalgebied, door het feit dat er dit keer een Surinaamse in de jury zit in de persoon van Ruth San A Jong, directeur van de Schrijversvakschool Paramaribo. “Veelal vielen onze mensen buiten de boot, omdat de juryleden niet wisten wat bedoeld werd met een bepaalde zinsnede of een bepaalde uitspraak en dat als fout zagen. Net zoals ik het moeilijk vind iets in het Vlaams te begrijpen, snappen zij de nuances van het Surinaams-Nederlands ook niet.”

Durf

De bedoeling is dat deelnemers een verhaal van maximaal duizend woorden inzenden, dat niet eerder gepubliceerd is. Het thema is ‘Zonde van het ongeschreven woord’ en is niet verbonden aan een bepaald genre. “Het thema kan je interpreteren hoe je wil. Een uitleg kan zijn: begin maar te schrijven, als je dat niet doet is het toch ook zonde van het ongeschreven woord? Dus schrijf!”, moedigt San A Jong aan. De Schrijversvakschool-directeur spoort de deelnemers wel aan ‘out of the box’ te denken bij het schrijven. “Durf iets spannends te schrijven. Dat zijn namelijk de verhalen die mensen willen lezen. Keer niet steeds terug naar moraliserende verhalen en de thematiek van vorige generaties zoals kolonialisme. Er speelt zoveel in onze samenleving nu, put uit de actualiteit. Dan kan iemand over twintig jaar weten wat in onze tijd actueel was.” De deadline voor het inleveren van inzendingen is 27 juni om zes uur. Alle verhalen moeten digitaal ingeleverd worden via frank@schrijvenonline.org, dat het mailadres is van hoofdredacteur van Schrijven Magazine, Frank Noë . De jury bestaat behalve Noë en San A Jong ook uit Mirjam Boelsums (schrijfster en schrijfdocente) en Michiel van Kempen (bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam).

Verder bekwamen

De winnaar wordt bekendgemaakt op 14 juli 2012. San A Jong ziet graag een Surinamer de prijs winnen. De Tropische schrijfwedstrijd biedt participanten namelijk de unieke kans om zich verder te bekwamen. Zo krijgt de winnaar in Suriname een schrijfcursus aangeboden van de Schrijversvakschool, een autovision AV-701 e-reader (voor downloaden en digitaal lezen van de beste boeken in de wereld), wordt zijn verhaal gepubliceerd in Schrijven Magazine en krijgt hij een pakket schrijfhulpboeken. “De prijzen zijn bedoeld om de schrijver te stimuleren en om talent te ontdekken. Bij de meeste schrijfwedstrijden krijg je een prijs en dat is het. Bij de Tropische Schrijfwedstrijd wordt een traject uitgezet om je talent verder te ontwikkelen. “Zo kom je op de kaart. Mensen moeten je werk gelezen hebben. Er zijn literaire agenten die op jacht zijn naar nieuw talent en die vooral schrijvers uit het Caribisch Gebied volgen.” Het volledig reglement van deze schrijfwedstrijd is te lezen op de Facebook-pagina van de Schrijversvakschool Paramaribo.-.