Laat het snel 25 mei zijn!

Resultaat van de introductietraining in bloggen op 20 mei 2020

Ingrid Hill-Peerwijk

Ik word niet goed van al die mensen die dagelijks aan de poort staan. Allemaal met hun propagandamateriaal en hun verkiezingsverhaal over waarom ik op hun partij zou moeten stemmen. Ik heb geen zin, geen tijd en geen geloof meer in hen. Dat is jammer. Als dat weg is, is er niets meer over. Het moment dat ik ga relaxen op mijn veranda, staat een van ze aan de poort. Het lijkt erop alsof ze mij loeren, of weten hoe laat ik daar ga zitten. Ik heb geen rust.

Laatst lag ik in mijn hangmat met een leuk boek, ‘Becoming’ van Michelle Obama, toen ze op de poort tikten. Ik ben niet opgestaan. Ze mochten de flyer in de brievenbus doen. Gisteravond haalde Eric, mijn man, alle flyers uit de brievenbus. Ik zei hem dat hij ze zelf mag lezen.

Als de huidige regering je het geloof heeft ontnomen, zal het de huidige kandidaten enorm veel overredingskracht kosten, om het terug te winnen. Waarom klets ik eigenlijk. Het is straks 25 mei. Die datum zal veel bepalen. Ik ga wel stemmen, ook al heb ik geen geloof meer. ‘Mi wel e go stem’.

Die flyers zijn kleurrijk: elf flyers van vijf partijen. VHP spant de kroon met vijf en een folder ‘een vereenvoudigde samenvatting van het verkiezingsprogramma 2020-2025 van de VHP’. In die folder noemen ze een tiental programma’s waaronder hun activiteiten. Van sterke gezinnen tot sterke instituten. Ik denk dat ze hiermee de andere partijen een stap voor zijn. De slogan van de VHP is ‘w’ o set’ en’. De slogan van de paarse partij, NDP, is ‘We can do the job’. Op hun flyer staat niet alleen een foto van een van de aspirant DNA-kandidaten, maar ook een foto van de voorzitter van de partij. Ik had bijna niet door dat er ook informatie staat aan de achterkant van de flyer. Ze noemen talentontwikkeling, jong ondernemerschap en studiemogelijkheden. De NPS praat over ‘Mek wi set’ Su baka’. Op een van hun flyers staan zes punten waarop ze zich zullen concentreren. Van verantwoordelijk leiderschap tot een vrije en veilige samenleving. DA ’91 zegt ‘Op weg naar de nieuwe republiek’. Nieuwkomer A20 zegt op een A6 flyer ‘Wan tra fas’ de’. Zij hebben een negental standpunten opgenomen. Allemaal mooie flyers met mooie foto’s van mooie mensen. Iedereen met een brede smile.

Om terug te komen op die propagandisten. Die hebben wel wat te verduren. Als iedereen zegt: “Zet het in de brievenbus”, hebben zij er ook niks aan. Sommige mensen jagen ze echt weg. Bij de buren zie je duidelijk een vlag van de NPS wapperen. Toch willen de propagandisten van de NDP ze uitleggen waarom ze op de NDP moeten stemmen. Ik had medelijden met die lieve dames. Dat is ook weer zo iets. Je ziet bijna geen mannelijke propagandisten. Laatst volgde ik alles vanuit mijn hangmat. Die buren hebben ze flink van langs gegeven. Opmerkingen over het huidig beleid, over de moordenaar, diefstal en corruptie. De dames in hun NDP-dress hadden dit echt niet verwacht. Ze liepen weg en de buren gingen huizen ver door. Een van de dagen waren de VHP en de NDP samen in de straat. Ze kwamen vanuit tegenovergestelde richting. De propagandisten van de VHP vroegen netjes als ze een vlag voor je mogen plaatsen, die van de NDP zeggen je bijna dat ze een voor je gaan plaatsen. De buurjongen had ze allemaal opgedonderd. Hij zei dat hij een Surinaamse vlag wil en geen enkele partijvlag. ‘Mi na Sranan man, mi a no NDP of VHP man’. De overbuurvrouw heeft beide partijen een vlag laten plaatsen. Ik denk dat ze geen zin had in het geklets. De volgende dag haalde ze beide weer weg. 

Maar ja, die propagandisten doen ook gewoon hun werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.