Zijn oudere mensen wijzer?

0

Die vraag stelde ik mezelf toen ik een man van denk ik 86 of 96 jaar puffend en slepend zag joggen toen ik in m’n busje over de Gemenelandsweg reed om 4 uur in de middag. Geen hond op straat verder.
De zon was keihard en het hete asfalt hielp een stukje mee. Van kinderen die naar de skelterbaan willen gaan tegen dat uur begrijp ik. Voor buiten spelen trotseren kinderen alles, maar dit begreep ik echt niet. Was hij aan het oefenen misschien voor de Olympische Spelen? Ik schudde mijn hoofd. Een collega die meereed proestte het uit, daarbij mijn busje vies maken met Coca Cola.
‘Alzheimer!’ gilde ze. Inderdaad dacht ik. Op teevee zag ik dokter Jamaludin ons waarschuwen voor de stralen. Zonnebrand gebruiken of een hoed/pet voor als je in de zon werkt en loopt. De hersenen krijgen het warm en dat kan hoofdpijn veroorzaken en zelfs een zonnesteek. Niet blootslijfs werken in de zon, maar beschermd met kleren. Ik zag het al helemaal voor me toen de aardige dokter zo pleitte voor bescherming tegen de zon: stevige negers die zich vooraf aan het metselen en hakken van stenen, zich insmeren met factor 45! Het merk Neutrogena had een hele goede bescherming, wist een andere vriendin van mij te vertellen.
Mijn vader heeft drie ventilatoren in huis die elk een diameter hebben van 90 cm. Die dingen blazen zo hard dat je alle geluiden van buiten en ook die uit je mond komen niet of nauwelijks kan verstaan.
‘ What’s going on’…
De weermannen hebben flinke regenbuien voorspeld in oktober, de vakantie maand of de Grote Droge Tijd. Ook de natuur is in de war. Seizoenen door elkaar, af en toe een aardbeving, zuurstofloze klimaten en onverklaarbare overstromingen. Wat is de status van die gaten in de Ozonlaag? Ik wil me niet onrustig maken, maar zelfs het mooie vredige tropische bos van de Amazone… en dus Latijns Amerika en dus Suriname zullen op den duur veranderen. En je weet wat verandering brengt…
Maar ik dwaal af van het eigenlijke thema: zijn oudere mensen wijzer? Die man zoekt problemen voor zijn kinderen en vooral voor zichzelf. Stel dat ie nu flauwvalt voor een auto of langs de kant van die smalle weg. Echtgenoot, kinderen en kleinkinderen in paniek. Want hoe snel vind je hulp? Met een ID zal die niet rennen.Alleen maar problemen voor de omgeving. Oudere mensen weten het altijd beter. “Ja, ik heb al 40 jaar rijervaring”, en vervolgens slingerend een veel te kleine rechtse bocht nemen bij de kruizing van de Coppenamestraat. Of ” Ja, ik voel geen pijn meer en vervolgens boven een gasfornuis staan en koken (een week na de operatie), terwijl de oogarts heeft gewaarschuwd dat de hitte die de pot afslaat de wondgenezing kan belemmeren. Dementie is een taboe, ook in Sranan. Al die ‘oja’s, per ongeluk door rood rijden, de theepot op vuur laten staan, dat geklaag en gemopper de hele dag, zijn allen kleine symptomen van die ziekte. Aybaya. Volgens mij is het wel goed afgelopen met die meneer. Ik hoop dat ik een spook heb gezien. Het was echt onvoorstelbaar dat zo een geplooid mens over straat tegen dat uur aan het joggen was. Flink hoor. Maar doen jullie me een lol en wees verstandig. Oudere mensen worden een dagje ouder en niet noodzakelijkerwijs wijzer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *