Uncategorized

Standaardvragen en standaardantwoorden

In Suriname..Ik merk dat de meeste zinnen die ik tegenwoordig uitspreek met ‘In Suriname’ beginnen. Dat is niet zo creatief hè? De mensen die ik tegenkom stellen me allerlei vragen die ik beantwoord met deze twee begin woorden. En je zou denken dat alleen bakras dat doen. Bakras die Suriname niet kennen, maar het zijn ook Surinamers, mijn familie en vrienden die ik ontmoet. De Bakras vragen mij doorgaans hoe ik Nederland vind, hoe het weer is, en een vraag die mij vaak wordt gesteld is of ik in Nederland zou willen wonen.
Bij mijn Surinaamse broeders gaat het zo: ” Kom me vertellen, hoe is het nu in Suriname? Hoe is het met de economie, hoe is het met de regentijd, hoe is het met Bouterse en Brunswijk? Alles wat met politiek te maken heeft, de vele onzinnige discussies in het parlement, al die actualiteiten: ik weet het niet! En ik verbaas mezelf dat er alleen maar onzin en vage antwoorden uit komt. In Suriname gaat het steeds beter met de economie: ik kan nu goedkoper kleren bij de Chinees vinden. Ja en de benzine is weer gestegen. In Suriname zijn er nu veel nieuwe chinezen in het land en we eten veel meer Tjaw Min, want die kost SRD 6,50. En ik heb Bouterse lang niet gezien en gevraagd, jonge, hoe gaat het. Hoe is het met die vrouw en kinderen, hm? Je buikje wordt groter.
Ik weet gewoon niet hoe het met Suriname gaat. Uh, zie dwtonline.net? Het klinkt gemeen, maar dat soort gedachten schieten er bij mij vaak in. Onaardig klink ik he. Ik stond dus vanmorgen op en bedacht hey, al je zinnen beginnen met …In Suriname…
De vraag waar ik al helemaal gek van word is of ik in Nederland zou willen en wonen. Tuurlijk kun je overal ter wereld wonen, maar of ik het wil? Nee, ja? Ik houd teveel van de wind en de gezelligheid en ja ik ben in Sranan geboren, dus wil ik er blijven. In Nederland heb je veel materie, allerlei absurde gemakken en daar kan ik ook intens van genieten hoor, maar die wind en het weer, die zijn alleen in de zomer. In Suriname ….altijd lekker zon en wind. Wedden dat mijn standaardzin verandert als ik terugben in Suriname?…
In Nederland….