Ontmoetingen

Eergisteren was ik bij een schooloptreden van de Theaterschool De Nieuw Amsterdam. Het was het eindresultaat van alle lessen die de studenten hadden gevolgd. Mijn kennis van theater reikt alleen tot het kijken en luisteren naar de dialoog, maar voor de rest vind ik alle mensen prachtig die emoties en gebaren maken en uiterst beheerst zijn in het acteren. Sorry jongens, maar dit is toch iets anders dan ik gewend ben in Switi Sranan. Jeetje, als je die bewegingen zag, de stemmen, de uitdrukkingen (of heet het Mime). Mooi spel. Ik lette meer op het script uiteraard. Mooi geweven, toen, vroeger en nu. Dat hele Moslim gebeuren is in de kunstwereld het grote thema. Althans, hier in Nederland wel. Ja dat kun je doen met kunst he. Je afzetten tegen alles wat verkeerd gaat in de maatschappij en het kunst noemen; brengen in een theater of toneelstuk, of over schrijven…
In een extra les bij de Schrijversvakschool lazen acteurs teksten van studenten die het vak Toneel achter zich hadden. Homoseksualiteit, mobieltjes, ziekte en het moslim extremisme zijn ‘de’ thema’s die de mensen hier bezighouden.(Ik vraag me af welke thema’s nu ‘actueel’ zijn in Su…acties scholieren? grondbeleid? verstopte wegen?
Ik kwam een meisje van 20 tegen aan het eind van dat theater optreden en ze kwam uit Nepal. Of Tibet. (Ik drink bier tegenwoordig en begin het lekker te vinden… en ik was nog niet dronken) Ze had gewoon voor een half-Chinese, half Javaanse door kunnen gaan. Ze doet auditie komende zaterdag. We raakten zomaar aan de babbel. Ze wilde dolgraag theater doen, maar ze moest op een A4tje zichzelf beschrijven. Dat vond ze erg confronterend. Ik legde haar uit dat kunst niets anders is. Vooral naar jezelf. Ahum, ik gaf haar wat schrijftips. Ze had wel 10 pagina’s tekst, terwijl ze maar 1 A4tje nodig heeft.Ik hoop dat ze doorkomt. Het enige wat je moet doen als je talent hebt is geloven in jezelf en als een beest werken.
Gisteren kreeg ik een email van een jongeman die schitterend dicht! Je kunt dat in 1 oogopslag lezen of iemand talent heeft. Nou, in elk geval dacht ik dat hij geen enkele schrijversschool moet bezoeken, maar gewoon ontdekt worden en uitgegeven. Echt talent. Ik ontmoet hem ergens komende week, want ik wel weten wie de persoon is en ja, wat ik voor hem zou kunnen doen. Ja gek he. Ik zou niets voor hem kunnen doen, dan bewonderen. Proza schrijven betekent niet dat je kunt dichten. Ik heb de grootste moeite met dichten. Hoewel, ik doe er niet echt moeite voor hoor. Nog niet. En het genre kinderboeken vind ik al helemaal een ellende. Voorlopig houd ik het op korte verhalen. Een roman is something els, en daar wil ik me wel aan wagen, samen met essay schrijven. Ik luisterde zondag naar klassieke muziek, niet echt mijn genre muziek, maar je gelooft het niet, er spoten weer een 10 A4 vellen uit mijn vingers. Er is ooit onderzoek gedaan naar klassieke muziek en de invloed op de hersenen. Mi no sabi, ik weet niet het, maar het was echt een inspiratiemoment. Dus heb ik een bookmark op die site gezet. Ik heb zeker 300 pagina’s nodig!
Maandag had ik een oefening waarbij we iemand die we jaren niet hadden gezien en aan wie we een hekel hadden, schrijven. Het moesten zintuigelijke kenmerken zijn en daarna een scène. Ik genoot intens van die oefening terwijl anderen zich niet prettig voelden bij het schrijven over die persoon. Ik vond het bevrijdend! hahaha op papier kun je lekker wraak nemen en dan net iets veranderen zodat je personage een paar eigenschappen heeft van verschillende personen (in het echt). Jaja je mag putten uit persoonlijke bronnen was de belangrijke les. Dat is toch vanzelfsprekend dat schrijvers dat doen? Man’.
Morgen heb ik een afspraak bij Vereniging Ons Suriname. Bukutori heeft boeken van hen ontvangen, maar ik heb het gebouw van hun organisatie nooit gezien. Dus ga ik even piepen.
En nu is het half 1 in de ochtend en ik ga maar douchen.

(1 dag na deze blog te hebben geschreven…)
oooja! Het allerbelangrijkste vergeet ik te melden. Natuurlijk het thema LIEFDE…De mooie en vestikkende dingen van de liefde! Kunstenaars raken daar nooit over uitgesproken! En ik vergeet het te melden.(slechte beurt ruth, slechte beurt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.