Nieuw

Schrijversvakschool houdt introductieworkshop – DWT 25 sept.2012


Modulair systeem moet opleiding redden

door Euritha Tjan A Way

25/09/2012

Paramaribo – Schrijven kan je leren en talent is te vormen. Met die achterliggende gedachte houdt de   Schrijversvakschool Paramaribo een gratis introductieworkshop. “We gaan precies laten zien hoe wij les geven op de opleiding. Er is Nola Hatterman Art Academy, waar mensen de beeldende kunst leren. Dus waarom niet een opleiding voor de woordkunst?”, stelt Ruth San A Jong enthousiast.De Schrijvervakschool staat aan het begin van een nieuw lesjaar en begint met een aangepast opleidingssysteem. “Wij hebben begrepen dat een vierjarige opleiding mensen afschrikt. Vandaar dat wij nu ook modules aanbieden. Mensen blijken eerder te gaan voor een training van vier maanden bijvoorbeeld, dan   voor een vierjarige studie. Een module is in vele gevallen ook te betalen, waardoor onze opleiding voor een breder publiek bereikbaar wordt.”

Eigen interesse

“Cursisten bepalen zelf welke module ze willen volgen en met dit systeem kan men de eigen interesse beter volgen. Gaat je interesse uit naar proza, dan volg je alleen die deelopleidingen die daarmee te maken hebben. De bijkomende vakken die horen bij een volledige opleiding hoeven niet per se gevolgd te worden”, legt San A Jong uit.

Behalve interesse kan ook het niveau beter bepaald worden. “Als je al een boek heb   geschreven of een filmscript, dan kan je inschuiven op een hoger niveau. Dus op deze manier komen ook mensen aan bod die al weten te schrijven, maar bijvoorbeeld de specifieke technieken beter willen beheersen.”

De verandering is ook ingegeven door de noodzaak om zelfvoorzienend te worden.   “We kregen voorheen subsidie uit Nederland, maar dat houdt nu op. We willen de tent vooralsnog niet sluiten. De Schrijversvakschool heeft haar bestaansrecht in de vier jaren bewezen,” klinkt het bijna emotioneel.

De gratis workshop wordt morgenavond zes uur gehouden. San A Jong zal de lessen verzorgen met de docenten Celestine Raalte en Urmia van Leeuwaarde.-.