lezen

Persbericht Vakschool levert winnaar Tropische schrijfwedstrijd

Vakschool levert winnaar ‘Tropische Schrijfwedstrijd’
‘Durf je lezer te boeien’

door Euritha Tjan A Way

De Ware Tijd 31/07/2012


Paramaribo – Met ogen die stralen van trots, kondigt Ruth San A Jong aan dat de winnaar van de ‘Tropische Schrijfwedstrijd’ verbonden is aan de Schrijversvakschool Paramaribo. “110 mensen hebben meegedaan aan dit contest, van wie ongeveer dertig uit Suriname. Iraida van Dijk-Ooft werd door alle vier juryleden uitgeroepen tot de beste”, benadrukt de schrijversvakschooldirecteur.
Tips en trucs

Voor degene die buiten de boot vielen, was er zaterdag een eendaagse gratis workshop waarbij tip en trucs gegeven werden over hoe een goed verhaal te schrijven. Het wordt een vruchtbare ochtend waaraan zes participanten meedoen. San A Jong die ‘schrijven eet, praat en slaapt’ houdt haar gehoor voor dat de eerste zin cruciaal is. “Het moet een conflict weergeven of een verwachting wekken. Als je daarin niet slaagt in je eerste zin, haken lezers af.”

Boeit

Verder moet de schrijver bij een kort verhaal momentschrijven. “Ga niet naar morgen of overmorgen. Maar beschrijf hoe iemand een handeling ervaart, zuig de lezer in je verhaal door een sfeer voor hem of haar te creëren.” Tijdens de workshop kwamen ook het belang van een plot en personages voorbij. “Een kort verhaal heeft weinig personages. Schrijf ook iets dat boeit. Jouw verhaal moet iets doen met de lezer, anders zal niemand het willen lezen.”

De ‘Tropische schrijfwedstrijd’ werd georganiseerd door ‘Schrijven Magazine’ en de Schrijversvakschool Paramaribo. Het was de bedoeling dat participanten hun verhaal van maximaal 1000 woorden digitaal zouden inzenden. Het gehele Nederlandse taalgebied mocht meedoen aan dit contest met als thema ‘Zonde van het ongeschreven woord’.

Durf

Na twee korte oefeningen die doen proeven van de satisfactie, die een goed verhaal schrijver en lezer opleveren, volgt de analyse van de tekst van de derde prijswinnaar ‘Dienblaadje’. In dat verhaal heeft een vader seks met zijn downsyndroom dochter. En dan een debacle: voorbij je eigen normen kunnen schrijven, want een auteur oordeelt niet. “Je moet wel durf hebben, want alle verhalen zijn eigenlijk al geschreven. Jouw originaliteit zal bepalen of je debuteert en men je boek koopt, omdat ze je kennen. Of dat je doorbreekt in de internationale schrijfwereld.”

Modulair

Na de drie uur durende boeiende ochtend zijn de deelnemers nog meer gefascineerd en vastberaden te blijven schrijven. “We gaan binnenkort de nieuwe tarieven bekendmaken en het nieuwe modulaire systeem van les volgen introduceren op de opleiding. Je bent dan niet verplicht alles te volgen. En denk eraan blijf lezen, want elke auteur zal je zeggen dat je veel moet lezen als je van plan bent te schrijven”, besluit de schrijver van ‘De Laatste Parade’ de workshop. .-.