Uncategorized

Internationale Dag van de Vrouw

8 Maart, Internationale Dag van de Vrouw. Ik zit mijn computer te melken. Ben middenin een verhuizing en zit in een op mijn computer na lege ruimte. Vandaag nog en dan is echt alles weg. Ik heb niets spannends op het programma vandaag. Wellicht ga ik vanavond naar een show van Artlab, koop een lipstick om me mooi te maken en een stuk gebak om de dag te vieren.

Ik zag gisteren op tv een discussieprogramma van jongeren die het hadden over de Dag van de Vrouw. De mannelijke jongeren vonden dat er ook een Internationale dag voor de Man moet komen. Ik schoot in de lach. De universiteit van Suriname bestaat uit 78% vrouwen en dat was de graadmeter voor deze jongeren dat er sprake was van een achterstand bij mannen. Vrouwen maken een inhaalslag in Suriname. Ik zeg expliciet Suriname, want elders in de wereld vormen vrouwen samen met kinderen de groep die geen of weinig rechten hebben. In Su merken we die inhaalslag vooral in het onderwijs. Dit wil niet zeggen dat ze in politieke of ambtelijke functies aan de top staan. Ga maar na hoeveel vrouwelijke directeuren er zijn. Relatief weinig ten opzichte van de mannen. Hiervoor zijn statistieken die bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken liggen en ook nog bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Jongeren lezen te weinig en zijn te weinig georiënteerd op wat om hen heen gebeurt. Er werd gesmeten met het woord gender en ik ontkom niet aan de indruk dat de doorsnee Surinamer alles wat met vrouwen te maken heeft als gender betitelt…Het is juist alles wat met vrouwen EN mannen te maken heeft en dus GELIJKHEID. Ik vind die formule dat veel meer vrouwen de Universiteit bezoeken goed. Dat vrouwen zich eerst scholen om zich dan te profileren. Met kennis kom je overal. Bewondering heb ik voor de Nationale Vrouwen Beweging die zich sterk maakt voor het versterken van de economische positie van vrouwen. Ze timmeren al 25 jaar aan de weg en als ik de vrouwen die in het Boven-Suriname gebied zie die hun landbouwproducten verkopen in de stad (dankzij de nu gestructureerde landbouwactiviteiten) en zichzelf en de kinderen verzorgen, zeg ik ja: dat heb je zelf gedaan vrouwtje! Ook al kopen ze hun blonde pruiken en valse haar. Het zijn zuur verdiende centen.
Laten we ons niet beperken tot die cijfers van de universiteit. Hoeveel van de samenleving van Su bezoekt überhaupt de universiteit? Hoeveel vrouwen zijn in de informele sector? Hoeveel vrouwen zijn afhankelijk van mannen, vanwege die economische positie? Hoeveel vrouwen zijn mede verantwoordelijk voor het inkomen en WAT doen ze al niet om hun gezinnen te onderhouden. Wat is de hoogte van de salarissen die vrouwen verdienen in vergelijking met die van de mannen? En hoe vaak krijgen ze KANSEN zich daadwerkelijk te tonen wat ze waard zijn? Feit is dat elke ontwikkeling zijn eigen dimensie heeft. Dat de emancipatie van vrouwen in elke samenleving, elk land anders is en dat…uiteraard mannen en vrouwen elkaar in deze wereld zullen blijven nodig hebben. Ik houd van mannen, heel veel zelfs (;-)), maar ze mogen ons meer ruimte geven te doen wat we willen en vooral kunnen!

En nu ga ik gauw die sterke vriend van me bellen om me verder te helpen sjouwen, want die zware dozen tillen kan ik niet…