Hitte

Eerder deze week wilde ik een afspraak maken met de dokter. Ik zweet verschrikkelijk veel de laatste tijd en ik vraag me af of ik niet al in de overgang ben. Serieus! Het is zo ongenadig warm tegenwoordig dat ik om 8 uur ‘s morgens de neiging krijg om naakt te gaan werken. Vaagjes kan ik mij herinneren dat Al Gore een documentaire in elkaar heeft gestoken over klimaatverandering. Ook ons mooie tropische, zuurstofrijke Suriname valt binnen die klimaatverandering. De airco van mijn auto is defect en ik kan geen vrije tijd vinden nog om het naar de maak te brengen. Elke dag drink ik drie liters water, ben een klein, heel klein beetje afgevallen. Ik had gehoopt dat alle lichaamvet mee zou verdampen met al die zweetdruppels die uit mn lijf komen. Mooi niet.
Toen ik op kantoor kwam vanmorgen in een aircoruimte waar het wel 16 graden was en mensen gekleed waren in vesten, wist ik het ook niet meer. Het was waarlijk 16 graden en ik had het plots koud. De blower in mijn auto doet het gelukkig nog, maar die blaast alleen de warme lucht. Iedereen zegt dat de ‘droge tijd’ nog niet eens begonnen is! Die warmte en hitte dus begint eigenlijk eind augustus, begin september. Dan is het vakantie in Suriname, want alle kinderen hun hersenen borrelen van de hete zonnestralen. Niemand kan meer denken. Er is vakantie in het land, veel mensen gaan op reis naar het binnen- of buitenland. Weg van die warme kantoorruimtes. Gelukkig worden de airco’s minder duur verkocht. De energietarieven vallen ook mee. ‘s Avonds doe ik de airco aan, want anders word ik badend in het zweet wakker en kan verder niet slapen. Het is bijna geen luxe meer, een airco hebben. Je stapt ook niet gemakkelijk een warme winkel binnen om even gezellig te gaan shoppen, want de hitte die je slaat, samen met alle zwetende, ontdooide oksels is echt niet te harden. Als je last hebt van claustrofobie is het helemaal een ellende, want je zal maar in een drukke met kleren en mensen gepropte winkel staan, in een rij voor de paskamer, of de kassa, met luide muziek, dikke, dunne lijven. Ik stop met die gedachte, het is al warm genoeg. Straks ga ik een ventilator kopen voor de muskieten, want ook die hebben het warm en zoeken vochtige plekjes op. Ze zijn immuun voor de koelte van de airco. Zie je het al voor je? In de airco slapen met muskietengel? Ja, precies, dat is de situatie van nu, van hier, van Switi Sranan.
Ik had gepland om vakantie te nemen, stekker eruit en flink boeken te lezen, maar ik denk dat ik toch ga kiezen voor relaxed werken op kantoor. Daar is tenminste koel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.