Grijp die borsten vast en onderzoek!

Mijn linkerhand ging spontaan naar mijn linkerborst toen mij de vraag werd gesteld wat de massale Pink Ribbon Borstkanker campagne voor mij betekende. Er schoot op dat moment de gedachte erbij hoe vreselijk ik het zou vinden om zonder 1 of zonder borsten te moeten leven. Paniek in mijn hoofd. Ik realiseerde mij niet genoeg wat borstkanker betekende; ook niet na een paar pijnlijke borstonderzoeken bij Stichting Lobi, tot de kanker een dierbare trof en ik eraan werd herinnerd. Ik griezelde en was zo in mijn hoofd bezig dat ik niet eens meer weet wat ik de journalist heb geantwoord.
Het lijkt wel een epidemie als ik op de cijfers mag afgaan; grootste aantal sterfgevallen bij vrouwen komt door de borstkanker. In Suriname ja.
Daarom was ik ook blij de massale opkomst van vooral vrouwen te zien op het plein op 8 maart. De vrouwendag viel zelf in het niet, een beetje, maar dat vond ik voor die dag minder erg.  Het kankerprobleem is te ernstig. Als ik de woorden als chemokuur, borstamputatie en zo hoor begin ik al hoofdpijn te krijgen. En migraine bij de moed die je moet hebben om dat alles te ondergaan.  Geestelijke moed. Vreselijk. Toegegeven, ik sport te weinig, kook en eet wel gezond, maar dat gehijg van mij aan het eind van die 5 km route zei alles over mijn slechte lichamelijke conditie. Meer bewegen, want alleen een borstonderzoek is niet voldoende, maar een healthy lifestyle!

Ik miste tijdens de loop de on-en min vermogende vrouw. Ik moet daar eerlijk over zijn. De poti-uma liep niet mee. Er zijn veel vrouwen die zich deze preventieve zorg niet kunnen permitteren, laat staan meedoen met een wandelloopje. Moet je nog de bus pakken naar het plein en nog eens een t-shirt van SRD 15,= aanschaffen. Hoeveel arme vrouwen zijn bereikt met deze campagne? Laten we hopen dat de mensen om hen heen ze voldoende inlichten. Die bobi zijn nodig, om vrouw te zijn, om moeder te zijn, om vriendin te zijn!

Aan mannen vraag ik, herinner ook je vriendin of vrouw dat ze regelmatig naar de dokter gaat voor onderzoek. Dan kunnen we samen lang van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *