KIP IN BLIK. Kip in blik? Ik had ooit gedacht dat wanneer ik 80 jaar ben of zo, grijs, gerimpeld en een mond met een vals gebit, dat ik dan mijn hoofd zou schudden en zeggen; ‘ay tijden zijn veranderd’. Ik zou het een vooruitgang vinden voor Suriname: KIP IN BLIK. Maar nee hoor, ik ben 42 jaar, sta op en luister naar de radiomeneer die meldde dat Surinaamse kippenteelt hieronder lijdt: er ligt KIP IN BLIK op de schappen bij de Chinese Supermarkets. Die verbazing-momenten die soms een hele dag duren worden bij mij steeds korter. De chinezen nemen Suriname over, en hoewel ik een Chinese achternaam heb en ook wel ergens van Chinese bloede ben, begin ik steeds meer een soort innerlijke antipathie te ontwikkelen voor die ‘goedbedoelende’ Chinese broeders. Chinezen zijn booming in dit land. Je ziet om elke 100 meter een nieuwe supermarkt, allen in een soort zelfde bouwstijl, opslagplaatsen opgetrokken in een boetieks, autowas-hutjes, gordijnwinkels en wat al meer.CannedWholeChicken4a

Een vriend van mij die marketing deskundige is maakte een optelsom van het verlies dat Fernandes, de grote bakkerij per dag zou lijden. Want zeg eens eerlijk, we vinden die verse ‘Chinese’ puntjes heerlijk toch, met roomboter en kaas? En als zo een bakker dan even om het hoekje is, dan stuur je toch je kinderen om die warme puntjes te halen? Het bespaart toch die dure benzine? En de goedkope Tjaw-Min dan? Voor SRD 7,50 heb je een bakje voor twee hoor. Relatief gezien geef je minder geld uit als je elke dag zo een bakje zou halen bij de chinees, dan verse groenten en vlees bij de slager, niet? Niemand doet meer aan bunkopu seri. Die tweedehandse dingen zijn even duur als de nieuwe kleren die je bij de chinees kunt halen. En ze zijn mooi ook nog! Alles gebeurt stilzwijgend, we verstaan niks van die gasten en dat vinden we ook niet erg; als het maar goed met ons gaat, we er goedkoop vanaf kunnen. Ik wil het helemaal niet hebben over de houtsector; wie houdt in de gaten wat die chinezen doen in het bos?

Maar het is allemaal toch geoorloofd? Wat zeur ik, we drinken toch al jaren geen water meer uit de kraan? Alleen maar water uit de fles; ja! En we hebben nota bene een waterbron, maar nee, alles uit de fles is beter! Nee, Ruth, stel je niet aan, Surinamers zijn lui en alles van buiten is beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *