Tori Oso meets the Barababe

En dan zit je in een drukkeTori Oso op een vrijdagavond te wachten op Baras van Usha Marhe, de Barababe, zoals de schrijfster zichzelf noemt. Er wordt over van alles behalve bara gesproken. Een paar rokers steken demonstratief de ene na de andere sigaret op: ‘Nee, die wet is nog niet in werking!’ Anderen vertellen dat ze al tien jaar bezig zijn te stoppen met roken. Weer anderen “Ik rook alleen in het weekend.”
En anderen: “Stel je voor, ik ben in mijn eigen huis en ik mag niet roken! Dát moest er eens bijkomen!”

“Ruth, meisje hoe gaat het? Ik heb je in geen 10 jaar gezien!” Een telefoon gaat af en wordt op speakerphone gezet: “Slaap je al?”

Een ongeduldige stem en een ongelukkig gezicht: “Waarom moet ik zo lang wachten op die baras? Ik heb een feestje voor overgeslagen hoor.” Niet lang daarna bedreigt diezelfde persoon luidkeels: “Ik ga naar MacDonald hoor!”

Usha Marhé's baras
Usha Marhé’s baras

Usha Marhe legt in haar bara-tenue gekleed samen met Osje Braumuller, waar deze avond voor is. Ik kan niet goed verstaan. Het is voor een goed doel, voor bejaarden. We vinden het allemaal goed, die goede bedoelingen. Er wordt potje chutney geveild. Die chutney is in Amsterdam gemaakt, waar Usha haar bedrijfje heeft: ‘150 SRD! Verkocht!’

“Die chutney is niet zo heet man,” klaagt het naast mij. Het zijn ‘literaire’ baras; die zijn wellicht niet zo heet antwoord ik.

‘Gefeliciteerd Ruth, met je nominatie!’ Ik steek meteen mijn verkooppraatje af in de hoop de bundel van Shrinivasi aan Chandra van BInnendijk (kunstrecensent) kwijt te raken. ‘Ja, heb je ze hier?’ Ik loop twee keer naar de auto, neem mijn bundel dan maar ook mee.
‘Wat, ben je Jehovah’s Getuige geworden? Je verkoopt boekjes!’ Ze lachen en ik zie er vanaf om te gaan gillen in de drukte en de bundel te verkopen.  Er zit een cartoonist achter de bar die kennis met me maakt.  Ik schud zijn hand en zie uit naar zijn tekening morgen. In een hoekje zit die ene mevrouw geconcentreerd achter een zakje met de laatste drie baras: ‘Uhu, den switi!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.