Terugblik svs-pmb 2008/2009

We hebben ons eerste jaar achter de rug. Afgelopen dinsdag hadden wij de certificaatuitreiking die we in alle bescheidenheid vierden. We hadden een hele leuke groep. De studenten zijn naar elkaar toe gegroeid, kunnen commentaar van de docenten en elkaar verdragen en hebben vooral hun eigen schrijfontwikkeling kunnen volgen. In een beoordelingvergadering hebben wij al onze observaties en ontwikkeling aan hen voorgehouden. Het geeft een ontzettende voldoening te zien dat mensen groeien in hun schrijfvaardigheden. Dat is wat wij willen. Dat mensen ontdekken wat in hen zit. Maar er moet nog veel gebeuren.
Ik stelde een vrijpostige vraag bij mijn speech: ‘Zijn het jullie met mij eens, als ik stel dat het schrijfproces, tot een verhaal komen, tot een manuscript komen, wordt onderschat in Literair Suriname?’
Het antwoord was unaniem en volmondig ja. Het was een geworstel, geploeter, komen tot oplossingen, tot het uiterste gaan en aan het eind toch tevreden zijn.
Ook op beleidsniveau en bestuursniveau was het niet gemakkelijk. Maak je wel of niet de juiste keuze, wat is de reactie van de maatschappij op onze visies. Hoe ga je om met tegenwerking? Of verandering van denken, van visies over wat als ‘norm’ voor literatuur, of voor creativiteit werd beschouwd. Allerlei vragen die ons beroeren, maar waar wij voldoende de gelegenheid hebben gekregen om mee te stoeien.
In elk geval was ik blij dat wij een groep hadden die voldoende vertrouwen in ons had.
De ondersteuning van het bestuur, de docenten die hebben lesgegeven, allen zeer bedankt voor jullie inzet. De fondsverstrekkers, die ons alert houden, uitgeverijen die ons ondersteunen met boeken. Iedereen.
Ik heb Pauline Durlacher van de Schrijversvakschool Groningen (www.svsgroningen.nl) genoemd die achter de coulissen met mij constante feedback geeft. Ik plaag haar weleens dat dit een betere vorm is van herstelbetalingen, dan zweepslagen. Gelukkig kan zij er hartelijk om lachen. Ook ik, ook wij zijn in groei, en soms moet je je knieën stoten, bloeden en dan weer opstaan. Mooie leermomenten. Allen nogmaals gefeliciteerd met jullie certificaat. Het is geen vrijbrief voor auteurschap, maar wel een vrijbrief voor beter schrijven.

En nu even vakantie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.