Stilstand is achterstand: online werken en communiceren

Stilstand is achterstand: online werken en communiceren

We zijn inderdaad in week 4 van onze COVID 19 Lock down en ik wilde wat alternatieven geven voor de mensen die veel met tekst werken, trainingen en lessen verzorgen aan groepen,vaak vergaderen en werken van huis uit. Online communiceren is een woord dat we zo makkelijk in de mond nemen, maar meer dan een beetje whatsappen, via Messenger met elkaar praten is ook het enige wat we doen. Wij gebruiken onze computer en het internet niet optimaal.

Ik noem in deze tekst wat alternatieven om vlot en efficiënt te communiceren. Er zijn tal van applicaties (apps) en andere software die je kunt downloaden van het internet, vrij of betaald. Het hangt er van af in welke branche je zit en welke features je nodig hebt. Omdat ik in het Schrijversvakonderwijs en de literaire sector zit, geef ik wat alternatieven voor efficiënt omgaan met onze tijd in het tijdperk van Social Distancing-. 

Ik doe de links en wat foto’s bij.

Je hoeft geen IT deskundige te zijn om deze programma’s te gebruiken. Het is allemaal heel simpel en gemakkelijk te downloaden. 

Zoom.us

Zoom

Is een applicatie waarmee je via een camera en microfoon van je laptop of computer/mobieltje/tablet mee kunt communiceren. Het meest belangrijke van deze applicatie is wat mij betreft het feit dat je beeldschermen kan delen. Als ik bijvoorbeeld, een schrijfoefening geef, kan ik zien wat de persoon tikt. Dat is slechts 1 voordeel!

Online vergaderen

Je kunt met meerdere mensen tegelijk online vergaderen. Zo hebben we Kolonel Veira vanaf haar computer kunnen zien en horen tijdens haar quarantaine. Hetzelfde kunnen we doen op de werkvloer; vergaderen met elkaar, maar ook lesgeven, in 1 op 1 sessies, of in groepjes van 3 en zelfs 100. De internetverbinding moet dan wel optimaal zijn, want de hele wereld is aan het ‘zoomen’. Ga even naar de website. Lees vooral de  testimonials. Scholen in Nederland en Amerika zijn er op over gegaan om hun lessen zo te verzorgen. Dan is er geen achterstand in het onderwijs.

PADLET.com

Padlet is een digitaal prikbord. Hier kun je links, pdf en elk ander type bestand delen in een selecte groep. Je cursisten hoeven geen prints per se te maken of naar de Copy-shop te gaan, maar gewoon de Padlet raadplegen om naslag te doen. Ik gebruik de Padlet al ruim 2 jaar. Sommige bestanden kun je alleen bekijken, maar niet downloaden. Andere wel. Het is waarvoor je kiest en wat je toestaat als trainer of docent. Zo had ik bij de Module Amerikaanse literatuur het rooster op het prikbord geplaatst waarbij studenten te alle tijde konden kijken naar wat op het programma stond. Als er wijzigingen zijn, krijg je een email melding zo gauw die worden geplaatst.

Neem even een kijkje www.padlet.com

WE-TRANSFER (het verzenden van grote bestanden tot 2GB)

www.wetransfer.com

Een week of twee terug stelde een leerkracht van een vwo-school mij de vraag of ik e-books had voor haar studenten. Ik heb meer van 8000 titels aan Nederlandstalige e-boeken en ongeveer 2100 Engelstalige titels. Het probleem was dat ik via WETRANSFER slechts 200 kon sturen (wat ik ook heb bedaan). Elk boek is ongeveer 1 MB groot. 200 titels is toch een aardig aantal? Mocht je dus hele grote bestanden willen sturen (foto’s, filmpjes etc,) kun je ze gerust via WETRANSFER verzenden. Je hoeft geen applicatie te downloaden. Kijk maar zelf hier.

Ebooks/E-publicaties zelf maken

PDF-bestanden zijn makkelijk te kraken. Iemand kan zo stukjes uit je tekst/illustratie kopiëren en plakken. Als jij de tekst zelf heb geschreven is dat niet fijn natuurlijk. Het gaat om je intellectueel eigendom en dus jouw copyrights. Zo zijn er trainers die readers schrijven en meegeven aan cursisten.

Bij E-books (E-pubs) kan dat heel moeilijk. Of je zou zelf de software moeten hebben, en dan nog gaat het moeilijk als de instellingen beveiligd zijn. Er is gratis software te vinden, maar ook betaalde software. Bij de betaalde heb je meer mogelijkheden om tekst te bewerken. Ik werk al 5 jaar in Scrivener, maar betaal uiteraard elk jaar de licenties om alle features te gebruiken. In dit programma kan ik makkelijk grote lappen tekst van 100 en meer pagina’s in een muisklik bewerken (indexeren, formats, lettertype, paginering etc.) en organiseren.

Andere programma’s om e-books mee te creëren
Kijk eens aan, ons eerste ebook. Hij is ook via Amazon te koop!

Heb je bijvoorbeeld een les voor je studenten samengesteld, kunnen ze daar makkelijk bij via een ebook. Niemand hoeft uit huis, we blijven nog even twee weken binnen. Niemand kan ze printen of kraken. Het bestand is alleen te lezen via een computer, mobiel, tablet of laptop.

Ik plak hier wat andere programma’s waarmee je een e-book zelf kunt maken. Maar als je niet zover bent, kun je een beroep op mij doen. Het tarief zal afhankelijk zijn van de tijd die in het werk steek. Ik heb nog geen tarief bepaald.

e-PUB readers /apps kun je overal vinden!

YouTube

In YouTube kun je filmpjes opnemen, publiceren en delen. Je zal wel een gmail account moeten hebben. Houd vooral je mobiel of tablet horizontaal en het liefst bij daglicht filmen. Kijk hier naar het instructiefilmpje. Zoek het icoontje van een camera op. Klikken en de weg wijst zichzelf. Een kind kan de was!

Succes ermee ! Alles kun je leren, je moet alleen maar kijken en lezen! 

Mochten er nog apps zijn die ik ben vergeten, mag je dit lijstje gerust aanvullen met een kleine omschrijving en link. THANK YOU!

Ruth San A Jong

4 reacties op “Stilstand is achterstand: online werken en communiceren

 1. Dank voor je artikel, Ruth.
  Wat ook handig is, zijn editable pdfs.
  Die gebruik ik in mijn ZOOM trainingen als hand-outs.
  De participanten kunnen dan digitaal in hun handout werken, invullen of aantekeningen maken waar je de velden plaatst.
  Bedankt voor de padlet tip; die zal ik ook gaan testen nu.

  Deze heb ik nog niet geprobeerd, maar ik kreeg de tip van een collega;
  Indien je een webinar of online meeting wil doen met een groep, zonder beperkingen, gratis, end-to-end encryption, password protect je meeting rooms, share screen, etc, probeer dan deze open-source software:
  Jitsi.org

  1. Yes Marciano! Discord is ook een. Het is een gameplatform. Het aardige is dat je kan zien hoeveel klassen er zijn en wie in welke klas is. Het nadeel is dat er miljoenen mensen op gamen en het programma dan overbelast is. Zoom of Jitsee inderdaad. Jitsee schijnt de beste privacyregels te hebben. Microsoftteams zijn er ook. Zoom werkt hard aan het oplossen van hun privacyproblemen. Tot nog toe wel gelukt bij mij. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *