Rituelen: ik houd er van

Ik denk dat ik toch maar een rituelen-mens ben. Vooral de rituelen aan het eind van het jaar.  Tradities van uitnodigingen om te komen eten of feesten die ergens mid december al beginnen, van gehaast doen om al je deadlines te halen, van in autofiles staan en je frustraties weg toeteren, van familie uit het buitenland die je rond moet rijden door Paramaribo, van pom- en pastei bakken, van vuurwerk bij de Chinees halen, van de honden die uitzonderlijk stil zijn de laatste week van december, van ernstige auto-ongelukken waar je even van schrikt, van verdrietige eenzame mensen die hun net overleden diSketches-2erbaren herdenken op de knieën in kerkbanken, van schoongemaakte grafstenen; allen ontdoen van het plastic en onkruid, van kerstbrood inkopen en elke dag voor ontbijt nemen tot het je neusgaten uitkomt, en je dat volhoudt tot 2 januari, want dan is er nog 1 laatste over, met spijs, de zoveelste die je heb ontvangen van collega’s of familie.  Tradities van de familiebijeenkomsten, winkeltradities om rode kerstkleren en daarbij passende schoenen, ‘auto-tradities’ met verzekeringen en keuringsbewijzen nachecken op vervallen, in-huis-tradities van gordijnen wassen en of verwisselen, van plafonds schoonmaken op een ladder en met groene zeep die vochtvlekken schoon vegen, van neppe kerstbomen hangen.

Ik houd er van: tradities van kruit dampen inademen en je handen tegen je oren bij knallend vuurwerk. Van brasa aan menigeen (vreemd of bekend) op straat op de laatste dag van het jaar, van de waarschuwende inspecteur Jones op Apintie radio; mi e warskow unu!, van schuddende-en schurende billen en buiken bij het spel van Sabaku, van vermoeide kuiten van het lange feesten, van kortstondige liefdes in hoekjes van discotheken, van met lekker eten overvolle borden en alles naar binnen schrokken, gevolgd door Gemberbier, Orchade of Diet Coke.

En dan, op het allerlaatste moment racen met de klok om 12 uur net te halen. Het is oorlog het eerste uur in Suriname; de smsjes vliegen naar binnen en buiten. Het is een happy new year, we schrijven voornemens op, we wensen elkaar goede wensen, we zijn blij. Weg 2013, hallo 2014!Sketches-1

Mijn ritueel? Snel nog digitale kerstballen online zoeken. Anders red ik het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.