Pennenfeest in 2018 en 2019

Schrijversvakschool bestaat 10 jaar!

Onze excuses,

Wij konden een hele poos om technische redenen geen berichten plaatsen, maar nu kan dat gelukkig wel weer. In september herdachten wij ons 10 jarig bestaan, wat betekent dat we het heel jaar ‘feest’ hebben. Pennenfeest! Of Schrijffeest. Wij zitten nog een beetje te bedenken hoé wij daar precies invulling aan zullen geven. Suggesties zijn altijd welkom.
Belangrijk is dat wij vooral met onze (ex)studenten, cursisten, bedrijven waar wij lesgeven willen terugblikken, maar in schrijfvorm. Wij willen weten of de cursisten/studenten daadwerkelijk beter zijn gaan schrijven. Waar er nog verbetering nodig is en waar de Schrijversvakschool zich op moet richten. Wij houden ons vooral met de behoefte bezig.

U heeft de persberichten gevolgd waar melding is gemaakt dat de school zich in het nieuwe schooljaar op de Amerikaanse literatuur zal richten. Ruth San A Jong mocht op uitnodiging van de State Department in USA aan de Seattle Universiteit de studie in Amerikaanse literatuur volgen. U kunt haar verslagen via de websites van de Women’s Rights Centre of haar eigen website lezen. Zij is nu verwoed bezig met de planning van deze bijzonder module. Indien u interesse heeft, kunt u alvast uw naam opgeven via email (info@schrijversvakschool.org) of telefonisch (493036)

Ook de Schrijversvakschool gaat onder het juk van de recessie. Wij hebben sinds 2014 geen vaste locatie waar wij lesgeven. Natuurijk weerhoudt dat ons niet om lessen te verzorgen. Veelal gebeurt dat intern bij de bedrijven of organisaties en huren wij bij voldoende animo een locatie. Wij zijn het vorig jaar ook gestart met de zogenaamde ‘Barterdeals’ waarbij wij elkaar met diensten ‘betalen’. NAKS, Bisdom, Villa Zapakara, Nationaal Archief Suriname zijn daar enkele van. Waar wij ook steeds meer aan doen is Individuele schrijfbegeleiding of coaching. Er zijn genoeg mensen die werken aan een toneelscript, roman of dichtbundel en willen daarin persoonlijke begeleiding. Dat kan nu nog vaker. U hoeft alleen maar informatie te vragen.

De klacht die wij vaak krijgen is dat men ‘slecht’ schrijft of zich slecht schriftelijk kan uitdrukken. Er zijn genoeg redenen voor het incorrect schrijven van het Nederlands. Veel mensen zijn zich ook niet bewust van het Surinaams-Nederlands, dat onze taal is waarin wij voornamelijk communiceren. Men is ook niet voldoende bekend met de herkomst van de veelgemaakte fouten die komen van de meertaligheid. Natuurlijk komen die fouten ook van het weinig lezen en door een stukje mentale luiheid (!). Voor al deze taalkwesties heeft de Schrijversvakschool Urmia van Leeuwaarde, neerlandicus, die al 10 jaar de school ondersteunt in taaladviezen. Bij vooral onze bedrijven en organisaties staat zij erg bekend en wordt ze keer op keer gevraagd lessen te verzorgen.

Maar, de ‘populaire’ workshops zoals Bloggen, Effectief Schrijven en Kinderverhalen schrijven gaan vooral door. Het is de animo die belangrijk is. Bedankt voor het vertrouwen in ons instituut. Gedurende het hele jaar zullen wij wat ‘flashbacks’ geven en de gelegenheid aan schrijvers bieden om teksten in te sturen die wij zullen publiceren op de website.
Laten wij het schooljaar 2018-2019 vooral doorgaan en er een pennenfeest van maken!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.