uitmijnpen

Ook weer zo een vraag: hoeveel megabytes?

Ik zou voor de grap moeten berekenen hoeveel megabyte aan tekst ik lees per dag of per uur. Emails, nieuwsberichten, facebookberichten, digitale documenten/pdfs, twitter- en linkedin links, websites, recensies van films, kunst of boeken, smsjes, appberichten enzo enzo.

Ik krijg weer dat benauwend gevoel de focus kwijt te raken; want wat doe je werkelijk met die informatie. Dagelijks. Ik heb teveel boeken en ben even in de kramp omdat ik nu te veel keus heb. Elk jaar doe ik gedrukte boeken weg, omdat ik vanwege het schriLoco leysibakrujverschap en sowieso vanwege mijn functie als directeur bij de Schrijversvakschool veel boeken krijg. Boeken die vaak net zijn gepubliceerd of een of andere belangrijke prijs hebben gewonnen. Ik vind het allemaal heerlijk hoor, maar mijn boekenkasten kunnen de veelheid niet aan. De boeken liggen horizontaal op de rekken, alleen om ruimte te winnen.

Vorig jaar kreeg ik een memory stick van een vriendin met 5750 in Nederlands vertaalde, of geschreven boeken! Ik heb gegild van blijdschap, maar het was beangstigend tegelijk toen ik al die heerlijke titels zag! Hoe ga ik dat in godsnaam, in dit leven, met de schaarse tijd die ik heb uitlezen. Ik had al 3000, veelal Engelstalig of zo op mijn Kindle, die ik heb verkocht vorig jaar omdat ik al iPad heb en ik dat ding niet meer gebruikte. Op die iPad kan je zoveel applicaties [apps] die e-boeken herkennen, lezen en het scherm heeft licht, dus kan je in het donker lezen.
Ik moet eerlijk bekennen; ik kom er ondanks de veelheid niet aan toe om echt rustig een boek te lezen, te laten bezinken en te zeggen ai, dat was een goed boek. Ik ben al twee weken bezig de andere genomineerde boeken van de Inktaap 2014 te lezen, maar ik heb ze nog niet uit, omdat ik weer met andere ben begonnen. Stel je voor, straks zit ik in een of ander panel en zit ik daar met een mond vol tanden te ‘emenemen’, want ik weet niet waar het boek over gaat. Vervelend!
Ik ga doen alsof ik weer die middelbare student ben, en mezelf een deadline stellen. Want wat gebeurt er; wanneer ik de status van de fanpage van de School aan het updaten ben en ik langs allerlei links kom van gratis bestsellers of boeken die net gepubliceerd zijn: dan ga ik kopen. Ik ben dan zo nieuws(gierig) en koop dan via Amazon de boeken of ik download illegaal. Ik weet dat het niet mag, maar ik doe het wel [ik moet eerlijk zijn, en ook al riskeer ik mij een flinke ‘bok’ van die vriendinnen, studenten en collega’s: ‘Ruth hoe kan je zoiets schrijven, je moet het goede voorbeeld geven!’] Ik doe het toch, vind het een heerlijk iets van internet; gratis muziek, films en boeken downloaden.
Ik ben wel selectief. Ik lees echt niet alles, omdat m’n tijd kostbaar is. Het leven is te kort om nonsens te lezen, dus ben ik wel heel erg selectief. Ik heb ook bij een opleidinkje ergens leren snellezen, dus die pas ik dan toe, soms, wanneer ik dat boek minder vind. Ik ken van die gasten die gewoon 30duizend titels op hun ereaders hebben; nee, daar ga je gehaast van leven en ook lezen, stel ik me zo voor. Ik lees echte literaire boeken en wanneer het moet… Flut zit er niet bij! (ehem)

Zal ik het houden op  een gemiddelde van 1 MB aan tekst per dag? Of 1 ½?  Of is dat teveel?  Per week is dat 7MB, per maand 28 MB.

Hmmm…