12 juni 2025

12 gedachten over “Mijn Rooms-katholieke identiteit versus seksueel misbruik binnen de kerk Een essay van Christien Naarden

  1. Heel mooi dat je dit onderwerp onder de aan dacht brengt, Christien . Ik voel jouw pijn en ongeloof dat men kinderen dit aan kan doen. En net wat je zegt, als geboren en getogen RK, met alleen maar positieve ervaringen binnen de parochie, voel je toch wel heel veel verdriet,dat er ook zoveel negatieve ervaringen zijn. De schuldigen móeten en zullen ter verantwoording geroepen worden, hier of in het hiernamaals. De slachtoffers zullen verlost worden. Daar bidden we voor. Amen!. Succes!

  2. Dank je wel Christien. Heel goed dat je dit publiekelijk aankaart.

    Het zou ook goed zijn dat wetenschappers onderzoek doen onder de priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik en na te gaan wat de oorzaak is van hun seksueel misbruik.
    De vraag die mij bezighoudt is: Kiezen dergelijke mannen bewust voor een beroep/ situatie/ waarin of een moment waarop zij macht over de ander hebben en die macht misbruiken? Want seksueel geweld is in eerste instantie naar mijn mening een machtsvraagstuk.

    Nogmaals heel hartelijk dank voor jouw bijzondere bijdrage, die nu al helpt het publieke debat te voeren over seksueel misbruik in het algemeen en in het bijzonder binnen de verschillende denominaties .

  3. Heel mooi Ruth. Ik kan haar aanvoelen. Je walgt van het demonisch gedrag van figuren die binnen een systeem hun driften konden botvieren. Maar er zijn ook mooie zaken. Want dankzij deze kerk ben ik naar school gegaan. Daarom ben ik in de bediening. Je moet iets terug geven aan de samenleving. De bedienjng van counseling, genezing en bevrijding o.l.v. Diaken Waterberg; daar gebeuren mooie dingen. Diakens zijn getrouwde gewijde mannen. En er is in Suriname gelukkig een toename van Diakens. Zij zijn ook bekend met de Surinaamse cultuur. Het artikel is heel mooi geschreven. Thanx voor sharing Ruth.

    Betty Cederboom

  4. Vroeger zouden kritische denkers als Christien de mond gesnoerd worden omdat ze “schade” zouden toebrengen aan de kerk. De kerk moet echter beseffen dat het niet de geloofsgenoten zijn die schade toebrengen aan de kerk, maar de eigen leiders. Lees en voel wat Christien in haar ziel ervaart daardoor ervaart.

  5. Heel mooi. Ik mag toch delen binnen het netwerk van vrouwenorganisaties en die werken tegen huiselijk geweld? Want het blijft een dilemma voor velen en dat hebt je mooi verwoord.

    Judith Brielle (met toestemming voor plaatsing)

  6. Mooi stuk! Echter ik had meer uitleg gewild over het preventiebeleid…

    Je hebt het over psychologische testen gehad… m.i. meer over HRM zaken… terwijl je zou kunnen denken over een totaal pakket. Werving en selectie is niet het enige dacht ik zo🤷🏾‍♀️

    Want als de mensen eenmaal in dienst zijn, dan heb je toch ook richtlijnen etc nodig.
    En wat doe je met overig personeel omdat niet alleen de priesters zich schuldig maken…
    Er zou een integraal beleid moeten komen vanaf werving en selectie van al het personeel/ vrijwilligers want de mensen zijn net roofdieren die gaan werken bij orga’s die veel contact hebben met kids en waarbij ze vrijspel hebben..

    Tjek de richtlijnen van creches en scholen in Ned en USA voor een indruk.

    Ik denk dat je in je bewoording niet confronterend bent geweest hoor…. dat effect had je denk ik bereikt als je met concrete voorbeelden/ verhalen was gekomen.

    Mayra Esseboom ( met toestemming voor plaatsing)

    1. In zekere zin heeft Paul gelijk: het heeft niet te maken met het celibaat. Ook getrouwde mannen en vrouwen, waarvan men uitgaat dat ze een gezond sexueel leven hebben, vergrijpen zich aan kinderen. Wat wel aan het celibaat gekoppeld kan worden is dat niet een ieder “geschikt” is voor celibatair leven. Dan maakt het niet uit of je priester wilt zijn of yogi. Die keus is niet voor een ieder weggelegd.

  7. Hi Christien, ik heb jouw verhaal gelezen. Interessant. Alleen ben ik het niet eens met de eenvoorelaatste alinea, nl. over het celibaat. Ik blijf ervan overtuigd dat celibaat absoluut niets te maken heeft met seksueel misbruik van minderjarigen. We hoeven alleen maar naar ons eigen land te kijken: 100% van alle gevallen van seksueel misbruik wordt gepleegd door personen die helemaal niet celibatair leven. Dat het celibaat de oorzaak is van seksueel misbruik is een mythe en we moeten die absoluut niet continueren, anders lopen we het risico dat we ons gaan blindstaren daarop en het oog verliezen voor wat werkelijk de oorzaak is van seksueel misbruik. Naar mijn mening moeten wij de oorzaak van seksueel misbruik van minderjarigen zoeken in dezelfde oorzaak van verkrachting, nl. een kwestie van machtsuitoefening. Ik wil zelf zo ver gaan om te zeggen dat seksueel misbruik van minderjarigen helemaal niets te maken heeft met de seksuele behoefte van de daders, maar met een totaal verwrongen psychische perceptie van machte en mannelijkheid (bij mannen). Uiteindelijk is dus de conclusie: priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik doen dit om precies dezelfde reden als alle andere mannen die zich daaraan schuldig maken.

    En ik heb gezegd dat 100% door niet-celibatairen wordt gepleegd, omdat voor zover ik weet alleen van katholieke priesters geëist wordt dat zij celibatair moeten leven en totnutoe zijn er geen concrete aangiften gedaan van misbruik door een rk priester. Ik ga niet af op geruchten maar op feiten.

    Reactie van Paul Tjon Kiem Sang (met toestemming voor plaatsing)

  8. Erg confronterend en eng.
    Het is nog altijd jammer om tot de ontdekking te komen dat instituten die je een bepaalde mate van comfort en veiligheid geven misbruikt worden door wolven in schaapskleren.
    De mensheid is raar soms

  9. Heel interessant en boeiend stuk. Goed dat dit onderwerp onder de aandacht wordt gebracht. Hopelijk wordt het ook aangepakt.

  10. Aғsᴄʜᴀғғɪɴɢ ᴠᴀɴ ᴅᴇ ᴠᴇʀᴘʟɪᴄʜᴛɪɴɢ ᴠᴀɴ ᴄᴇʟɪʙᴀᴛᴀɪʀ ʟᴇᴠᴇɴ ɪs ᴇᴇɴ ᴀɴᴅᴇʀ ʙᴇʟᴀɴɢʀɪᴊᴋ ᴘᴜɴᴛ. Mᴀᴀᴋ ᴄᴇʟɪʙᴀᴛᴀɪʀ ᴢɪᴊɴ ᴛᴏᴛ ᴇᴇɴ ᴋᴇᴜᴢᴇ. Dᴇ ᴋᴀɴs ᴏᴘ sᴇᴋsᴜᴇʟᴇ ᴜɪᴛsᴘᴀᴛᴛɪɴɢᴇɴ ᴢᴀʟ ʜɪᴇʀᴅᴏᴏʀ ᴠᴏʟɢᴇɴs ᴍɪᴊ ᴋʟᴇɪɴᴇʀ ᴡᴏʀᴅᴇɴ. Wᴀɴɴᴇᴇʀ ᴍᴇɴsᴇɴ ʜᴜɴ sᴇᴋsᴜᴇʟᴇ ʙᴇʜᴏᴇғᴛᴇɴ ᴍᴏᴇᴛᴇɴ ᴠᴇʀᴅʀɪɴɢᴇɴ ᴋᴀɴ ᴅɪᴛ ʟᴇɪᴅᴇɴ ᴛᴏᴛ ᴇxᴄᴇssᴇɴ. Wᴇʀᴋ ʙɪᴊᴠᴏᴏʀʙᴇᴇʟᴅ ᴍᴇᴛ ɢᴇʜᴜᴡᴅᴇ ᴇɴ ᴏɴɢᴇʜᴜᴡᴅᴇ ᴘʀɪᴇsᴛᴇʀs. Nᴀᴛᴜᴜʀʟɪᴊᴋ ᴍᴏᴇᴛᴇɴ ᴏᴏᴋ ᴅᴇᴢᴇ ᴘsʏᴄʜᴏʟᴏɢɪsᴄʜᴇ ᴛᴇsᴛs ᴏɴᴅᴇʀɢᴀᴀɴ ᴇɴ ʙᴇɢᴇʟᴇɪᴅ ᴡᴏʀᴅᴇɴ. Oᴜᴅᴇʀs ᴍᴏᴇᴛᴇɴ ɴᴀᴀʀ ᴍɪᴊɴ ᴍᴇɴɪɴɢ ᴋʀɪᴛɪsᴄʜᴇʀ ᴢɪᴊɴ ᴀᴀɴ ᴡɪᴇ ᴢᴇ ʜᴜɴ ᴋɪɴᴅᴇʀᴇɴ ᴛᴏᴇᴠᴇʀᴛʀᴏᴜᴡᴇɴ ᴇɴ ɪɴ ᴡᴇʟᴋᴇ ᴍᴀᴛᴇ. Dᴇ ᴄɪᴊғᴇʀs ᴠᴀɴ ᴋɪɴᴅᴇʀᴍɪsʙʀᴜɪᴋ ɪɴ ᴅᴇ ᴡᴇʀᴇʟᴅ ʟɪᴇɢᴇɴ ᴇʀ ɴɪᴇᴛ ᴏᴍ. Wᴇ ᴍᴏᴇᴛᴇɴ ᴍᴇᴛ ᴢ’ɴ ᴀʟʟᴇɴ ᴀʟᴇʀᴛᴇʀ ᴢɪᴊɴ ᴇɴ ᴀᴄᴛɪᴇ ᴅᴜʀᴠᴇɴ ɴᴇᴍᴇɴ ᴛᴇʀ ᴠᴏᴏʀᴋᴏᴍɪɴɢ ᴇɴ ʙᴇsᴛʀᴀғғɪɴɢ ᴠᴀɴ ᴋɪɴᴅᴇʀᴍɪsʙʀᴜɪᴋ.

    Dit!!!!!!…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *