Kinderverhaal: Yu edesey ne wroko bun broertje

 

Kinderverhaal geschreven door Maureen Koenders
Leeftijd 8-12 

Bam! Ik schrik wakker, er is lawaai op het erf. Bonzo blaft luid.
Ik pak mijn mobieltje en kijk hoe laat het is. Wáát vier uur?
Ik spring uit bed en ren naar de kamer van mijn broertje. Ik hoop maar dat Ronny ook wakker is geworden.
Ronny slaapt diep. Ik roep hem, ik schreeuw: “Ronny, Ronny, word wakker. Luister!
Ronny doet zijn ogen open en kijkt slaperig.
“Ey san, hoezo slaap je met zoveel lawaai? Ben je gisteravond laat naar bed gegaan? Ik kan me niet voorstellen dat je zo diep slaapt. Een dief neemt je gewoon mee zonder dat je het weet. Kom mee! We moeten gaan kijken. Mama is nog niet thuis van het feest en ik ga niet alleen naar buiten hoor.”
Ronny snauwt tegen me: “Waarom maak je me wakker? Jij bent toch de oudste en zo sterk en stoer Stan? Gisteren, stelde jij je toch zo aan, bigi brada spelen toch? Ga alleen naar buiten; ik heb slaap.”

Pffff, waarom ben ik nou de oudste? Dat vind ik zó lastig soms. Ik zou nu gewoon moeten slapen mén, straks toets. Hoofdrekenen. Fa mi o du? En ik móet mijn cijfers ophalen anders ga ik serieus bakken dit jaar. Ik wil er niet eens aan denken. Altijd moet ik de grote broer zijn en op die kleintjes letten. Alsof ik het allemaal weet. Waarom heb ik dan een moeder? En Ronny, soms zou ik willen dat hij m’n broertje niet is. Altijd doet hij zo lastig en kinderachtig. Hij is pas tien, maar waarom is hij niet gewoon aardiger tegen me?

Ronny draait zich weer om in zijn bed. Hij baalt. Wat zeurt die werede Stan nu toch? Gister nog heeft Stan hem geklapt, toen hij een grap met hem uithaalde. Hij had de nieuwe fiets van Stan verstopt achter het hondenhok. Ronny kon natuurlijk niet weten dat Bonzo de band van de fiets zou doorbijten. Hij wrijft nog eens over de plek waar Stan hem heeft geslagen. Is hij nou helemaal gek in zijn hoofd? Het is niet altijd fijn om een broer te hebben die ouder is hoor. Ronny mist zijn moeder vaak omdat ze onregelmatig werkt. Ze werkt als verpleegster vaak ‘s avonds of s’ nachts. En nu, nu is ze met haar beste vriendin naar een dansi. Ronny hoopt dat ze snel thuis komt want hij wil echt niet met Stan naar buiten zo midden in de nacht.

‘Ronny opo no! We gaan naar buiten. We gaan kijken wat er aan de hand is. Bonzo blaft niet voor niets. Wie weet is er wel een fufuruman op het erf.’
Suma mì, yere no ik ga niet mee! Yu ede sey ne’ wroko bun broertje.’
Hey, suma yu e kari broertje, mi na a moro owru wan yere. If yu wan’ taki dan yu mus taki broer.’
‘Broer, yere nô, lib’ mi. Yu fergiti di yu klap mi esde no? Dan mi musu kon yepi yu now. Go klap a fufurman, go pley fetiman, mek’ mi luku fa yu flink. Hahahaha, Fet’man luku en, a frede. Meyti, Meyti.’
‘Ronny STOP, STOP NU. Ik zeg je NU, anders…’
‘Anders san, anders san, Meyti Meyti’

Maureen Koenders
Maureen Koenders

Stan stormt boos de kamer uit en Ronny wacht op wat komen gaat. Hij weet dat hij nu écht te ver is gegaan. Wat kan hij nu nog doen om zichzelf te beschermen? De deur gaat open. Ronny sluit zijn ogen en wacht op de klappen die gaan komen. Zijn hart bonst in zijn keel. Hij wacht. En wacht. Niets.
Dan opent Ronny voorzichtig zijn ogen om daarna zijn ogen heel wijd open te doen. Het lijkt alsof ze op de grond zullen vallen. Hij ziet Stan in zijn moeders jurk. Een lange rode jurk, tot aan zijn enkels, met veel zilveren glitters. Aan de achterkant zit een grote strik. Zo’n jurk die je weleens in oude films ziet. Onder de jurk draagt Stan hele hoge rode hakschoenen. Hij kan er bijna niet op lopen. En dan die tas…wow. Eén lelijke zilveren damestas met rode versiering. Ohmygod! Ronny schatert van het lachen, hij komt niet meer bij. Ook Stan lacht tot de tranen over zijn wangen rollen. Hij heeft nog een jurk van zijn moeder bij zich. ‘Hier trek aan. ‘We’o’go skreki a fufurman. No fergiti un handtas. Wo’ go fon en. Fufurubeest!

 

 

Dit kortverhaal is een resultaat van de schrijftraining: KINDERVERHALEN SCHRIJVEN in november 2017.
Leeftijd: 8 -12

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.