In het kader van Koninginnedag

Laat mij een keertje aandacht besteden aan de bakra dacht ik toen ik vanmorgen via google de krant las. Het is Koninginnedag. Gefeliciteerd!
Wat de activiteiten zijn hier in Paramaribo weet ik niet, maar het valt mij steeds meer op dat er meer en meer stagiaires en consultants het land binnenkomen. Het beeld van steeds bosjes bakras op de fiets, in de cafés, de witte sokjes onder ontblote roze knieën stoorde mijn vriendin, ook een bakra. Suriname is booming. Heerlijk tropenland met zon, lekker eten en een mooie natuur. Af en toe zie je een bakra man of vrouw hand in hand lopen met een Surinamer.
Ik moet eerlijk toegeven, ik kan het goed vinden met bakras. De reden daarvoor is denk ik het zakelijke, een open, recht voor zn raap karakter. En natuurlijk erger ik mij ook aan de ‘missionaire’ houding met de goede bedoelingen. Het altijd willen helpen van die zielige Surinamers. Ik plaag Leontien die al drie jaar hier woont en werkt als arts en zich geneert als dan zo een kolonie witte fietsers voorbij gaat.
“Je verloochent je familie!” zeg ik dan lachend en beschuldigend. ” Nu niet roomser dan de Paus worden hè?”.
Steeds vaker hoor ik klachten dat de stagiaires uit Nederland vrijpostig zijn. Die van België zijn uiterst beleefd, want ze spreken je in de eerste weken van hun verblijf hier met “u”. Het zijn uiteraard cultuurverschillen. Waar Nederlanders hebben geleerd om alles te zeggen, zwijgen Surinamers of raken geëmotioneerd en willen alles kort en klein slaan.
Maar net als wat ik eerder zei, ik kan op zakelijk gebied het heel goed met hen vinden. Voor vrijwilligerswerk staan bakras in de rij. Dat kan ik wel waarderen. En de centjes uiteraard, hoewel wordt gezegd dat bakras gierig zijn. Als je gaat uiteten zul je braaf de rekening moeten delen, maar wijs een foto in Nederland van het liefst zwart kind met een bolle buik en dunne armpjes, hang een verhaal op dat het kind onder zware ondervoeding lijdt: je krijgt gegarandeerd fondsen. Jaha. Ik weet heel goed dat mijn Surinaamse broeders in Nederland daar flink gebruik van maken en zo containers vullen. Een arrogante houding mep ik altijd wel weg met woorden. Respect moet wederzijds zijn. En niet omdat we een koloniaal verleden hebben moeten wij ons zo blijven gedragen. Een dubbel gevoel allemaal.
Fijne Koninginnedag.
1 mei hebben wij hier feest, dan is het WROKOMANDEY..dag van de Arbeid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *