In de mist…

Surinamers zijn hardleers! Het is een vieze gewoonte in de Droge Tijd, dat mensen even een vuurtje stoken om het vuil te branden. De brandweer doet echt z’n best om branden te voorkomen. Mensen raken in een soort razernij als ze hun erf net hebben geharkt en het heet is. Er is zelfs een verbod dat je niet op het erf vuil mag branden, maar het gebeurt toch stiekem. Het liefst tegen de middag in keiharde zon (want dan brandt alles sneller). Je zal maar de pech hebben dat de wind jou richting opwaait. Eergisteren stond ik vroeg op om naar de gym te gaan. Onderweg hing een grote mist en ik dacht hé, dat betekent dat er een flinke zon op komst is. Terwijl ik zo tufte op de Kwattaweg en me lekker voelde over de mist die er hing (omdat ik die lang niet had gezien)rook ik in de verte een vage rubberen geur. Je kent de geur van plastic die je neusvleugels op en neer laat gaan. In alle trots dat ik zoo vroeg was opgestaan, stapte ik de gym binnen. De geur bleef me achtervolgen tot ik hijgend en puffend op de loopband hapte naar wat verse lucht en toen pas door had, dat het de vieze rooklucht was die mijn longen irriteerden. De gymeigenaar bevestigde mijn vermoeden door mij te vertellen dat hij via de radio had gehoord dat een of andere idioot de vuilstortplaats in brand had gestoken en dat die smog over heel Paramaribo hing.
Die smog heeft 2 dagen gehangen boven mijn huis! En dat van anderen! Ik was erg boos op de dader/daders. Via de tv meldde de milieupolitie dat we gordijnen dicht moesten doen en als het nodig was zelfs mondkappen.
Je zal het niet willen geloven, elke week rukt de brandweer uit. Er is sowieso al weinig water deze tijd. De autofiles op de weg maken het de brandweer niet gemakkelijk om snel op locatie te zijn. En vervolgens zie je huilende gezichten, mensen die flauwvallen of in shock raken. Wat was de oorzaak? Kind werd gevraagd door ouder om te helpen het huisvuil te branden. Twee meter naast het huis. Kijk, je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Er mag gewoon niet gebrand worden. Laat die bladeren nu maar lekker onder de boom, geef plastic vuil mee met de vuilniswagen en maak biologisch afval tot compost, begraaf maar in de grond. Het is alleen maar goed voor de bodem, want ook het mooie tropische van Suriname blijft niet bespaard van milieuveranderingen. Laten we in godsnaam een beetje verantwoordelijk met onszelf en onze aarde omgaan.
Aybaya!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *