Genderverhoudingen in literatuur

“Het begrip Gender heb ik nooit goed begrepen.” Een bekende uitspraak van velen. Maar hoe lees je literatuur met een “genderbril”?
Carla Bakboord en Henna Guicherit van de Women’s RIghts Centre hebben op verzoek van de directeur een workshop “Wat is gender?” verzorgd. Carla Bakboord en Henna Guicherit zijn beide antropologen en vooral bekend van Genderoptiek (www.wrcsuriname.org), een katern dat een keer in de maand bij de Ware Tijd verschijnt. De doelen van de workshop waren vooral inzicht te krijgen in wat gender is, en hoe gender-stereotypen in beeld en schrift tot uitdrukking kunnen komen.

We delen enkele reacties na de training

FP :” Het begrip gender heb ik nooit goed begrepen. Misschien nu ook niet. Toch denk ik, dat ik mag zeggen dat gender niets anders is dan de verwachtingen die de samenleving toedicht aan de mens op basis van geslacht. Plaatsen wij gedragingen/kenmerken in een kolom man-vrouw dan zul je merken dat slechts de lichamelijke eigenschappen anders zijn. Voor de rest zijn wij mens met dezelfde emoties en verwachtingen van het leven.”

MS: “Een interessante sessie met een aantal eye-openers. Het geeft genoegdoening om zowel mijn eigen mening als dingen die ik wel aanvoel maar niet concreet kon weergeven, bevestigd te zien. Maar…. ook de realisatie dat ik zelf ook nog weleens in gender-stereotypen denk. Een extra motivatie om nog kritischer naar mezelf en mijn omgeving te kijken.”

RO : “De interactieve workshop van WRC heeft mij inzicht gegeven in geconditioneerde en beperkende denkpatronen over de rollen/verwachtingen als het gaat om mannen en vrouwen. Ik ga met die handvatten aan de slag om mijn genderbewustzijn te vergroten.”

EI: “Deze workshop heeft mij aan het denken gezet. Waar ik dacht toch wel goed te weten wat er wordt bedoeld met gender en genderverschillen, werd ik al tijdens de introductie geconfronteerd met vraag over mijn vrouwelijkheid en mijn mannelijkheid. Zo had ik mijzelf nog niet bekeken…daar had ik nooit bij stil gestaan. En hoewel ik vandaag de dag toch wel minder in stereotypen wil denken, beoordelen, merk ik toch dat het er nog wel in zit. Maar als je er goed en eerlijk over nadenkt, zijn het eigenlijk alleen maar de biologische verschillen die ons echt onderscheiden. Een spectrum, met de man en de vrouw aan de uiteinden en genoeg daar tussenin. Genderverschillen zijn er vooral in sociaal-maatschappelijke context, opgelegde rollen. En daar valt er anno 2020 nog heel wat te verbeteren. Ook bij mijzelf!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *