Blog: Houd je leven niet langer tegen: LAAT LOS

Marilynn Gayadin
Marilynn Gayadin

Ik was gebroken en voelde mij verloren. Wat doe ik met mezelf en hoe ga ik verder? “Helende kracht van acceptatie” is zo een zelfhulpboek, geschreven door Annemarie Postma. Dat klonk precies naar iets dat ik nodig had! Kopen!? Waren boeken maar niet zo duur. De geur van een nieuw boek en natuurlijk een bijdrage aan mijn persoonlijke groei. Wat voor invloed zou dit boek op mij hebben? En zou het mij lukken?? Ik was nogal sceptisch over dit soort boeken, maar ik probeerde het. Ik had niets te verliezen. Wat mij zo dierbaar was had ik toch al verloren.

Ik ging terug naar maart 2010. Piep, piep, piep. Het geluid vanuit de hartmonitor. Daar lag mijn Zahra in de couveuse met zuurstofbuisjes over haar gezicht. Haar hartje was niet goed ontwikkeld en kon geen zuurstofrijk bloed pompen. De artsen hadden het al opgegeven. Dapper zoals ze was bleef zij nog 8 dagen in ons midden. Terwijl ik haar suste in mijn armen, hoorde ik haar snakken, nog een diepe adem en ineens was het stil.

‘Loslaten Marilynn’, hoorde ik mezelf zeggen. Het leven blijft niet stil : je moet verder. Ik was boos op God en op iedereen. Ik herinnerde me een lied gezongen tijdens de rouwdienst:


Wat de toekomst brenge moge
Mij geleidt des Heeren hand
moedig sla ik dus de oogen
naar het onbekende land.
Leer mij volgen zonder vragen
Vader, wat Gij doet is goed!
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig kalmen moed!

Heer, ik wil Uw liefde loven,
al begrijpt mijn ziel U niet.
Zalig hij, die durft geloven,
ook wanneer het oog niet ziet.
Schijnen mij Uw wegen duister,
zie, ik vraag U niet: waarom?
Eenmaal zie ik al Uw luister,
als ik in Uw hemel kom!

Mijn troost in het geloven dat alles wat de Heer doet, goed is. En toen begon het, een selfhelp moment in het leren accepteren van alles dat op onze pad komt. Ik pakte mijn sticky notes en begon te lezen. Terwijl ik het eerste hoofdstuk doornam greep dit boek mij zo stevig vast dat ik er totaal in verdween.

Leven in de Wijsheid van de onzekerheid. We hopen altijd dat een ander het antwoord heeft, dat het op een ander plek beter zal zijn
Dat ooit alles duidelijk zal zijn, maar dit is wat het is. Niemand anders heeft het antwoord, nergens anders zal het beter zijn en alles is er al In het diepste van je wezen ligt het antwoord luister naar je hart en weet dat het enige wat je te doen staat is: “zijn!” – Lao Tse

Ik kan dit toepassen, dit moet ik niet vergeten. Sticky note plaatsen! Ik vergat de wereld om mij heen. Ik was verloren in het boek, maar fysiek aanwezig op het terras waar ik de koele bries van de wind door mijn haar voelde en mij steeds verder en verder in gedachte bracht. Heb niet de wens de pijnlijke emoties lost te laten, maar laat het gevecht ermee los. Loslaten doe je dus niet door te wensen ervan af te komen, maar door een bepaald gevoel juist toe te laten. Alleen zo verliest je schaduwkant aan kracht. Je onderdrukt hem immers niet meer, maar zet hem in het licht: hij mag er zijn! Herken je schaduwkant, erken hem, accepteer hem en … hopla: ontmantel.

Ik dacht bij mezelf “Accepteren”, mooi! Wie in dit leven accepteert gewoon alles? Accepteren dat het leven zo is? Dat ik onheus werd behandeld? Dat dit mij overkwam. Acceptatie verandert niet wat er gebeurt maar veranderd ons gevoel over wat er gebeurt. Gebruik je energie om de relatie met de ervaring te veranderen in plaats van de ervaring zelf.

Dagelijks nam ik mijn bagage mee in mijn routine meer nog ik maakte elke dag ook nieuwe dingen mee. Dit is waar het leven om gaat: dit is alles wat het leven te bieden heeft. Maar toch, ik kon niets anders doen dan wat mij is overkomen te accepteren, te verwerken en gewoon écht los te laten. We moeten erkennen dat het leven soms andere plannen met ons heeft. Het is mooi als je ook daarin vertrouwen kunt hebben.

Ik kon mij niet voorstellen dat dit boek een heel nieuwe wereld voor mij opende. Een compleet andere manier om situaties die je overkomen te bekijken. Een wereld waar rust en heling wel bestaat door simpelweg het geloof te hebben dat alles wel goed komt.

Just trust the process. Put out your empty cup and let the universe fill it- Edgar Mitchell

 

 

MARILYNN GAYADIN

 

Deze blog is een resultaat van de training LEREN BLOGGEN die verzorgd is in september 2017. Wij delen graag enkele bijdragen.

 

 

2 thoughts on “Blog: Houd je leven niet langer tegen: LAAT LOS

 1. Hey Mar,

  Wat braaf van je om dit te delen. Ik had geen idee. ‘t spijt me dat je dit moest meemaken. Maar knap van je dat je een manier hebt gevonden om ermee om te gaan.

  Trouwens ook goed geschreven. Laat me opeens denken dat ik ook weer iets moet gaan studeren. So thanks for that!

  Succes verder! Ik hoop nog meer van je te mogen lezen!

  Jo
  (van Alan 🙂 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.