Bij het nieuwe jaar

Discipline

 

Je hebt een fantastische jaarwisseling gehad en de voornemens zijn enthousiast gedeeld met anderen. Dit jaar hebben we ‘discipline’ als trefwoord gekozen bij de Schrijversvakschool. Vorig jaar hadden we ‘Vakmanschap’. We hebben technieken en methoden in het creatieve schrijversonderwijs gedeeld met cursisten en studenten.
Als je goed luistert naar topsporters hoor je hen vaker praten over passie. Hun belangrijkste drijfveer voor succes is passie: je moet ervan houden, je moet ‘gierig’ ervoor zijn. Wie mee wil doen aan de Olympische spelen in 2016, zal elke ochtend op moeten staan om te trainen. Passie zonder discipline levert immers niks op. Je moet trainen, je moet vroeg opstaan. Wij gebruiken de topsport als metafoor bij het beoefenen van de schrijfkunst, want als je gepassioneerd bent van het schrijven, zal je tijd vrijmaken om te schrijven.
Dit jaar beginnen we met schrijven ongeacht het genre, het idee of het verhaal. We beginnen te schrijven. Haal woorden uit je hoofd en doe ze op papier, met een pen, of op de tik.. Sta op en ga voor je laptop zitten, sla je notities open, drink een kop koffie of thee, doe je favoriete muziek op en begin jouw vingers ‘op te warmen’. Start met de eerste zin. Begin met Freewriting. Doe de motor van je brein aan. Stop met dromen over auteurschap, pak een pen/potlood in je hand en schrijf elke dag tenminste 1 uur en voer dat langzaam op. Volg een cursus of vraag aan anderen waar je terecht kan voor begeleiding. Ga online en zoek je specifieke vragen op. Wees vooral kritisch. Lees interessant nieuws over literatuur en vraag je af waarom je favoriete schrijver zoveel indruk op je maakt. Kijk de kunst af, groei in jouw eigen talent en stijl en laat niemand je daarvan afhouden. Het startschot is gegeven. Discipline: schrijf!laptop

De trainingen maken wij spoedig bekend via onze website. De Schrijversvakschool blijft u daarin ondersteunen. Neem contact op met ons. Indien u personal coaching wenst, zijn wij er om u een duwtje in de rug te geven. U kunt contact maken met Ruth San A Jong voor meer informatie.

Een jaar vol inspiratie en discipline toegewenst!

 

Bestuur, docenten en directie van de Schrijversvakschool Paramaribo.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.