Poppenkasterij: SCENE 1

De ‘poppenkasterij’: SCENE 1
Spelers: V7

Noot vooraf:
Het woord ‘Poppenkasterij’ is een vondst van de parlementariër Doekhi die ik in bruikleen neem voor deze column. Geniale vondst overigens…Jaja hij is ‘gecertificeerd’ Lexicograaf.  ‘Oppleuren’ is ook van hem afkomstig.

spotprentToen ik mijn televisie uitdeed gisteravond na de live beelden van de politieke massameeting van de V7 dacht ik, de volgende keer ben ik er zeker bij. Er hing een gemoedelijke sfeer, er waren Surinamers van zowat alle politieke partijen vertegenwoordigd, er was gezellige muziek en De Olifant was tjokvol. Ongetwijfeld zat ik voor de tv met mijn mobieltje in mn hand, verwoed aan het ‘duimen’: de spot , verontwaardiging of teleurstelling te delen van de dingen die gezegd werden. Dergelijke politieke manifestaties vallen bij mij onder de categorie : feest en theater. Heerlijk gewoon, weer even wat aflachen om de zorgen van alledag te verteren in de hoop voor verandering, verbetering voor de toekomst. Tegenwoordig zeg ik ‘Leven doet hopen’ en niet omgekeerd. Enfin, de verkiezingsrace is naar mijn gevoel nu gestart met de formatie van de V7, een collectief van 7 tal politieke partijen. We verbazen ons niet meer over het grote aantal partijen in een bevolking van 500 duizend; het is een bonte verzameling van etniciteiten, culturen, structuren en politieke tradities. Het was voor mij echt een verzuchting om eindelijk de aanwezigheid van goed gebekte, intelligente vrouwen en mannen het podium te zien beklimmen en hun zegje te horen. Ze maakten meer indruk op mij dan de grijze, bejaarde, uitgezakte, tandeloze politici, wiens stemmen en beloften ik niet meer hoor. De jonge stemmen geven mij inspiratie en hoop; ik wil niet nog een generatie ingaan met deze oude politici! En natuurlijk speelt charisma een rol naast het vermogen van kennis en kunde; dat groeit tzt wel aan. En ach ja, Noreen Cheung is uit de NDP ge(s)tr)apt en ik denk persoonlijk dat haar expartij haar karakter wil moorden door de misselijkmakende uitspraken door haar als labiele persoon te bestempelen. Op mij heeft ze wèl indruk gemaakt met haar kreten. Hoe is het de NDP gelukt haar zover te krijgen dat ze op een podium emotioneel raakt? Haar tranen leken mij oprecht; dat voel je als mens, maar ja, het was van te voren bekend dat bij dictators je geen ‘stem’ heb. Ik heb een vermoeden(verder weet ik niks van die vrouw hoor) dat ze monddood is gemaakt. Ze is wel een opvallend, vreemd typje. Wat drijft een jonge Chinese vrouw in het Suriname van 2010 om de NDP te ondersteunen om vervolgens 4 maanden voor de verkiezingen in 2015 naar het andere politieke kamp over te lopen. Buitengewoon fascinerend! We kunnen er allen over oordelen en speculeren; ik hoop van harte dat ze práát. SPEAK WOMAN! We need more female VOICES. Nu is je kans om integer te zijn!
De bundeling van politieke partijen is voor mij een teken dat men EINDELIJK beseft dat er samenwerking en saamhorigheid moet zijn in het land waar wij allen zo van houden. We zijn allen srananman, niet? Ik hoop dat het zo blijft, tot ver na de verkiezingen. Want we eten elkaar wel op via forums als Facebook en diverse media, maar wat overeind blijft is dat we allen Surinamers zijn en het met elkaar moeten doen. (Willen of niet) Het hoeft niet zo grimmig met beledigingen, verwijten, bedreigingen en verraad. Maar dit is naar mijn a-politieke mening de manifestatie van onze geschiedenis: een vrucht van het hoe-wij-hier-samen-kwamen-fenomeen en wat al meer. Hoe meer diversiteit, hoe meer dyugudyugu! Gezellig mang! Ik heb het voornemen alles met de NO-SPAN attitude te bekijken. Ergernis en huilen blijven toch altijd bestaan.
Ik verwacht in elk geval dat het ‘Paarse’en het ‘gele’ kamp hard terug zullen slaan, met nog geweldigere muziekbands en leuzen, met nog meer bankbiljetten gaan strooien, de vlaggen nog meer zullen wapperen en duizenden huizen gebouwd zullen worden en nog meer viaducten komen…
Ach ja, ik kijk uit naar SCENE 2 van ‘Poppenkasterij’. Waar kan ik t-shirts halen?

4 reacties op “Poppenkasterij: SCENE 1

  1. Gezjellig†beschreven, die poppenkasterij.

    Interviewer Pinas zei gisteren: ‘Wat denkt u van die overloperarij? Bijna een tongue twister.

    Groetjes,

    U.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *