Als een goede ‘loser’

Als een goede verliezer (loser) zal ik en wil ik niet zoveel zeggen. Wel felicitaties aan de winnaar. Want eigenlijk kun je niet veel meer zeggen. Dan heeft de winnaar het woord, niet? Ik zocht het woord verliezen op in mijn synoniemenboek en kwam wel 9 bronnen voor definities tegen.

1) Afschuren 2) Achterliggen 3) Bang worden 4) Derven 5) De mindere blijken 6) Een nederlaag lijden 7) Inboeten 8) Inschieten 9) Kwijtraken 10) Laten vallen 11) Missen 12) Nadeel lijden 13) Niet meer kunnnen 14) Niet meer doen gelden 15) Onderspit delven 16) Ongebruikt laten gaan 17) Opgaan in wrok 18) Ongelijk krijgen 19) Onopgemerkt laten voorbij.

Mijn neefje dat intussen een jonge volwassen man is, stuurde mij een bericht met ‘Gecondoleerd hahahah’. Dit zelfde neefje had mij op zijn 16e gevraagd waarom ik me zo druk maakte om 15 moorden. ‘Tante Ruth, elk uur worden meer dan 15 mensen elders in de wereld vermoord. Wat zijn die 15 van zo lang terug?’. Ik vroeg me daarna af of mijn wereldvisie zo beperkt was. Ik vroeg me af of hij ooit naar een op de ene gevulde waterkan na in een lege ijskast had gekeken. Ik had niet de moed om hem te vertellen wat de dood en in deze, moord, karaktermoord betekende.  Ik had de moed niet om hem te vertellen wat onderdrukking betekende. Het leven zal hem hopelijk niet leren… 

Stemmen op een volksvertegenwoordiger is gewoon gokken met vertrouwen. Dat veel mensen uit puur eigenbelang en gunsten hebben gestemd is geen nieuwtje. Want dat is die realiteit; dat bijvoorbeeld grondbeschikkingen 2 maanden (en zelfs tot 1 week) vóór de verkiezingen zijn verdeeld in drie districten  door de minister van Ruimtelijke Ordening en Grond Beheer. Ik was waarschijnlijk ook in die rij gaan staan, uit pure nood, of hebzucht of omdat het gewoon mijn recht is. Neem die meisjes maar kwalijk die samen met Brunswijk op het podium van die coïtische bewegingen maakten op de muziek en daarna hun USDollar briefjes ontvingen. Wanneer je tot het uiterste wordt gedreven blijft soms immoraliteit over. Ja, tja: het houdt je in leven.

Ik had 5 jaar terug al verloren,  of was het sinds 1980? 1982 of 1975?
Ik heb voor heel even (misschien deze week nog) de moed verloren om te vechten tegen onrecht, onmacht, oneerlijkheid. Ik en bijkans 50% van het Surinaamse volk dat niet op de NDP gestemd heeft, zijn onze vrijheid van eerlijke democratie  kwijtgeraakt. Dat andere heet ook democratie, dus moet ik ‘eerlijke’ bij schrijven.

Ach ja, over tot de orde van de dag. Kijken hoe wij (de losers) nog 5 jaar de eindjes aan elkaar knopen.

RUTH SAN A JONG

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.