Publicatie DE VROEGERNIJ via de SVS te koop

adVROEGERNIJ (1) DE VROEGERNIJ

Auteur Fred Budike, Paramaribo, juni 2013-  ISBN 978-99914-7-234-8  (210 pagina’s)

 

Wie de titel van het boek, DE VROEGERNIJ in een Nederlands woordenboek opzoekt, zal hem niet vinden. Het is een combinatie van slavernij en kolonialisme ontsproten uit het brein van een vierjarig Surinaams meisje. Ze raakte gefascineerd, en geëmotioneerd bij het zien van de plaatjes en foto’s uit een boek over de slavernij. Telkens wanneer  vriendinnetjes bij haar kwamen spelen, haalde ze het boek tevoorschijn  om hen foto’s over de “vroegernij” te wijzen. Zonder het te beseffen, legde ze vast dat wat ooit is gebeurd niet meer zal en kan gebeuren. De opdracht aan  de nazaten van de betovergrootouders is, dat blijvend gekoerst moet worden naar de maakbaarheid van onze Surinaamse maatschappij met al wat ons bindt.

DE VROEGERNIJ gaat over gedwongen en contractarbeid, onderdrukking en uitbuiting,  zoals Europeanen die strategisch hanteerden vanaf de  toe-eigening van (ei)landen en  deze  tot kolonie verklaarden, sinds de komst van Columbus in de Nieuwe Wereld.  Ofschoon deze  praktijken meer dan driehonderd jaar geleden zijn gebeurd, zijn ze  belangrijk  voor de ontwikkeling van een dieper inzicht in het complexe onderlinge verband tussen  arbeid, gender, klassen- en kasten uitbuiting en onderdrukking.  Ze zijn ook belangrijk voor de  bevrijding van het  gekoloniseerde bewustzijn, dat  een nog te grote groep nazaten van de Afrikaanse en Aziatische betovergrootouders  belemmert om tot zelfverwerkelijking van de  eigen identiteit te komen.

In DE VROEGERNIJ is de nadruk  vanuit het perspectief van,  populairwetenschappelijk,  gelegd op overzicht, inzicht, systematisering en minder op volledigheid. Niet dat volledigheid niet de moeite waard zou zijn, maar een boek zoals dit moet zich qua omvang beperken, zodat onbekenden op het terrein beter in staat kunnen zijn het bos te zien door de bomen. Het zal daarom een genoegen zijn als DE VROEGERNIJ, een brede lezersgroep bereikt, uit alle nazaten.

Online bestelling  fbudike@gmail.com of via de Schrijversvakschool 8563674

EXEMPLAREN IN SURINAME VOOR SRD 110,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *