Nyun Sten Festival: Stemmen uit het nieuwe Suriname

‘Het Surinaamse theater kan zich verder ontwikkelen als er geïnvesteerd wordt in schrijftalent’

 

Van 13 januari tot en met 3 april 2016 organiseert Art Laboratorium Suriname (ArtLab.sr) in samenwerking met Rightaboutnow Inc. uit Amsterdam en de Schrijversvakschool Paramaribo het project Nyun Sten, een uitwisselingsproject tussen theatermakers uit Nederland en Suriname.

Doel van het project Nyun Sten is versterking van de creatieve industrie in Suriname en verhoging van de kwaliteit van Surinaamse theaterproducties.

Nyun Sten is een training script schrijven waarbij 15 personen de kans krijgen een eenakter te ontwikkelen. In de training worden technieken aangereikt als basis voor een goed theaterstuk: karakterontwikkeling, scherpe dialogen en monologen en een sterk plot en worden handvatten aangereikt om de eigen ideeën en visie om te smeden naar een toneelscript. De eigen stem: waarin onderscheidt jouw artistieke visie zich van anderen en hoe ontwikkel je dit verder, is hierbij een belangrijk uitgangspunt. Daarom heet het project dan ook Nyun Sten.11048660_787128254730339_6480733343771668185_o

Deelname staat open voor personen die reeds actief zijn met theater maar ook voor nieuwkomers met belangstelling. De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten, daarnaast ontvangen de deelnemers individuele begeleiding. Van de kandidaten wordt verwacht dat zij enige belangstelling hebben voor theater, zich redelijk kunnen uitdrukken in het Nederlands, het Sranantongo of een andere taal, dat zij voldoende tijd hebben om aan het script te werken en beschikken over een internetverbinding. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van SRD 150.

De 15 scripts worden in boekvorm uitgegeven zodat ze gebruikt kunnen worden door theatermakers of in het onderwijs. De cursus wordt verzorgd door Ruth San A Jong (Schrijversvakschool) en Maarten van Hinte (Rightaboutnow Inc.) met enkele gastdocenten waaronder Celestine Raalte en Alida Neslo. De theatertrainingen voor de dramatical readings worden verzorgd door Marjorie Boston (Rightaboutnow Inc.) i.s.m. Surinaamse theatermakers. De initiatiefnemers van Nyun Sten zijn Maikel Austen en Henk van der Laak van ArtLab.sr.

Aanmelding voor deelname kan door indiening van één A4 met een kleine synopsis met een beschrijving van het idee, de karakters en het plot. De synopsis dient voor 1 januari 2016 te worden gemaild naar nyunstenfestival2016@gmail.com.

Het project wordt mede ondersteund door de Nederlandse Ambassade te Paramaribo.

 

 

2 thoughts on “Nyun Sten Festival: Stemmen uit het nieuwe Suriname

 1. Beste relatie,

  Gaarne zou ik willen weten als de personen niet geselecteerd
  voor deelname aan deze cursus ook een reactie terug krijgen op
  hun email toegestuurd. Zou tevens worden aangegeven, waarom er
  de persoon zijn inzending niet voldeed aan de eisen gesteld door jullie?

  Mvg, Bryan Blinker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.