In de trant van de clichés

Nauwelijks had ik op mijn facebook-prikbord geschreven – OWja, het is de tijd weer om over sinterklaas en zwarte piet perikelen te praten- of een paar uurtjes daarna zag ik een filmpje waar een zwarte jongen in Nederland hardhandig werd aangepakt door de politie, omdat op zijn t-shirt stond: ZWARTE PIET IS RACISME.

Het houdt niet op met de cliché’s vrees ik. Elk jaar rond oktober wordt de kerstperiode ingeluid met ellenlange autofiles met onrustige bestuurders, kunst- en kijkbeurzen van allerlei verenigingen, discussies over Zwarte Piet, Onafhankelijkheid en Neo-kolonialisme in Suriname, brandweerpolitieberichten, kerken die het grootste feest vieren en hoe kan het anders, gestalkt worden met kerstliedjes over de radiostations. Nu dus ook. Wat zijn we toch voorspelbare mensen. Het énige dat niet hoorde bij de cliché’s was de datum 11.11.11. Stellen zijn getrouwd op die dag en voelden zich het gelukkkigst. Chinezen deden zaken, casino’s waren overvol, tatoeages werden aangebracht en wat al meer. Ik had die 11.11.11 net gemist… Ik grapte op Facebook dat ik op zoek was naar een man om snel mee te trouwen. Maar dan moest hij wel vóór 2 uur bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken zijn, want die huwelijksambtenaren gaan vroeg naar huis…Het mocht niet baten, twee gewillige mannen reageerden, zonder ring, maar we waren te laat. De vrolijk opgetutte ambtenaar ging dat uur net schaften.

Terug naar de clichés. Ik wil wedden dat alle kisten naar Suriname vol zijn in december. We gaan weer in Tori Oso hangen, ‘t Vat platdansen en op het plein schaafijs kopen. Vuurwerk staat al rustig te wachten in de pakhuizen om afgeschoten de worden, meneer Jones van het Korps Politie Suriname schraapt zijn keel om ons te waarschuwen om voorzichtig te zijn met bombel. Bij dat woord ruik ik kruid door mijn neusharen naar mijn sinussen schieten en gaan mijn handen spontaan naar mijn oren. Dit jaar verwachten we grotere knallers. Het mag van deze regering. Al die leba moeten weggeschoten worden, want we hebben er heel wat gehad dit jaar. Ze zijn zich gaan nestelen in de begroting, in Maripaston, bij de gays en tussen de benen van weerloze kinderen. De vooroudergeesten zijn boos omdat niet de juiste offers zijn gebracht. We moeten harder en luider bidden want God hoort ons niet. Ik vermoed dat hij druk bezig is in Italië: ik las ook dat Berlusconi is afgetreden. Hij heeft het echt druk, want 2012 wordt het einde van de wereld die hij geschapen heeft. De begraafplaatsen waar ontzielde lichamen liggen waar 1 keer per jaar aan wordt gedacht, moeten vóór 1 januari 2012 schoon. Weg van de plastic cups en het onkruid dat ze al die jaren hebben vergezeld. Brahma krijgt het druk met het bottlelen van zevengeestenflesjes. De doppen moeten goed geschroefd zijn, anders vluchten ze…
En ik, ik ga maar kijken naar mijn deadlines: alles moét, moét af!

1 thought on “In de trant van de clichés

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.