Eerste anansitori e-book gelanceerd

Het web van Anansi is 22 verhalen rijker. Suriname heeft 22 verhalen  erbij, en in een bijzondere vorm: het e-book. Gisteravond had ik, de schrijversvakschool, de soft-launch van ons e-book. Anansitori verhalen, verhalen van het leven in, over en door Surinaamse schrijvers. Ik ben trots op veel dingen. Als eerst, dat wij met de introductie van het e-book, een trend zetten in het lezen van digitale boeken. De toegankelijkheid is veel makkelijker en echt alleen omdat gedrukte boeken zo duur in de aanschaf zijn. De doorsnee middelbare student kan amper boeken vinden in de boekwinkels of bibliotheken en de aanschaf van goede boeken is gewoon een luxe. Maar wat wel mogelijk is, is om gebruik te maken van de gratis e-boeken die zweven op het internet. Het zijn er echt miljoenen. Ikzelf heb een bestand van 9000 titels, in het Engels of Nederlands, al dan niet illegaal verkregen of zelf gekocht bij een aanbieding. Ik zou als schrijfdocent het woord -illegaal- niet moeten noemen, maar ik weiger nooit een memorystick met 2000 titels van de beste auteurs! Die toegankelijkheid is ook nog makkelijk omdat zowat iedereen een smartphone heeft. Met het downloaden van een Reader-app, ben je er zo. Ook dat soort dingen zijn met een finger-touch te lezen.

e-book Stoelriemen vast! Anansi boven Suriname!
e-book Stoelriemen vast! Anansi boven Suriname!

Waarom dus niet. De voorgeschiedenis van dit e-book is minder leuk , maar wij zijn creatief bij de Schrijversvakschool. Er zijn 9 verhalen van de 22, gepubliceerd door een uitgever, en bewerkt zonder autorisatie van  die auteurs. Het was een vervelende ‘ontgroening’ voor de op 2 na beginnende auteurs. Nu weten zij in elk geval hoe het eraan toegaat in die èchte schrijverswereld. Only the die-hards blijven overeind. Gisteravond gaf ik de schrijvers mee vooral dóór te schrijven en zich niet te laten ontmoedigen door ongefundeerde kritiek. Je moet immers achter je eigen geestesproduct staan en daar komt niemand aan. Ook ik niet, als schrijfdocent. Ik laat cursisten altijd zichzelf ontdekken: hun eigen stijl, hun eigen zieleroerselen. Ik geef hen slechts technieken mee om al die gedachten op papier te krijgen.

Nu over Anansitori. Wij hebben vooral een opvoedende rol bij de Schrijversvakschool… Literair opvoeden wel te verstaan: wat is een anansitori nu eigenlijk? De creoolse vertelkunst is zeer uitgebreid en de bekendste daarvan is de anansitori. Of spinvertellingen. In de eerste helft van de 20ste eeuw werden alle volksvertellingen van de afro-Surinamers, anansitori genoemd. Zelfs verhalen waarin de spin niet voorkwam. In recenter tijden wordt een onderscheid gemaakt in anansitori en ondrofenitori. De grootste functies waren vermaak, maar ook een boodschap, een moraal te geven. Iets dat gebaseerd was op de ervaring. Verhalen waarin mensen de hoofdrol vervullen, worden ondrofeni tori genoemd; ook wanneer er sprake is van bovennatuurlijke zaken. De spin Anansi is de meest bekende. Anansitori wordt afgeleid van het Akan: anansi betekent spin, tori betekent verhaal. ANANSI HEEFT DUS GEEN VAST KARAKTER. In de Marroncultuur bijvoorbeeld is de status van de spinfiguur dichtbij de goddelijke status gebleven die hij in Afrika had. Men gaat er daar van uit dat Anansi ook een kind van God is.
‘Anansi had in de slaventijd een rol van verzet tegen alles wat autoriteit had, en dus ook taboe. In Noni Lichtvelds anansibundel legt anansi een vieze poepdrol op de koning zijn stoep. Iedereen mag een anansitori vertellen of schrijven. Vroeger was dat een aangelegenheid van oudere vrouwen die op kinderen pasten (de nene).’- (Geschiedenis van de Surinaamse Literatuur, Michiel van Kempen).

En dat hebben de auteurs dan ook gedaan in deze bundel: hun eigen verhaal vertellen! Eigentijds, gedurfd, geëngageerd en vooral Surinaams! Ga de anansitori lezen!

Ruth San A jong
29/7/2017

Een exemplaar kun je ontvangen door naar ons te mailen op onsboek@schrijversvakschool.org
Wij sturen je graag een exemplaar! Wij zijn nog bezig het boek op Amazon te plaatsen. Dan kan iedereen het boek downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.