Een reis naar de diepten van mijn ik

SHAISTAGATOEN ASGARALI

Dromen komen uit, zelfs als je ze vergeet. Echt waar, ik heb het meegemaakt. Een van mijn dromen werd werkelijkheid toen ik voet aan boord van het cruiseschip zette voor mijn eerste zeereis. Het miniatuur cruise-schip dat op mijn salontafel pronkt, herinnert mij hier dagelijks aan. Dit souvenir is een exacte replica van het groot cruise schip MSC Splendida, met op het bovendek het voorste en achterste zwembad prachtig uitgebeeld. Zelfs de ramen van de balkon hutten herken ik. Netjes op een rij zijn de reddingsboten aan de linker- en rechterzijde van het schip gerangschikt, een precieze weergave van de echte evenals de schotelantennes, antennemasten, de schoorsteen en de relingen waaraan reddingsboeien hangen.IMG_6749

Eindelijk brak de dag aan van de cruisereis, een geweldige surprise van mijn zus voor mijn verjaardag, een lang gekoesterde, bijna vergeten droom die in vervulling ging. Ik was zo blij, ik ervaarde een vreugde die ik nooit eerder had gevoeld. Ik kan geen woorden vinden om de blijheid en het gevoel van vrijheid, te beschrijven. En niet te spreken over de verwennerij aan boord, hoe je op je wenken wordt bediend en in de watten wordt gelegd. Ik kreeg het gevoel dat ik in een soort paradijs was beland.

Ongemerkt gingen mijn gedachten terug naar vele jaren geleden waar er ook een keus voor mij was gemaakt. Het was altijd mijn droom geweest om mij in gynaecologie te specialiseren. Tegen het einde mijn studie geneeskunde, was ik in aanmerking gekomen voor een gegarandeerde specialisatieplek bij een bekende gynaecoloog. Mijn vreugde was grenzeloos. Helaas van korte duur. Ik werd erop gewezen dat het voor mij niet haalbaar was, vanwege mijn kinderen, mijn gezin. Anders zou ik niet genoeg tijd hebben voor hen hebben. Ik herinner mij, dat ik niet eens een poging heb gewaagd om zaken geregeld te krijgen, of diezelfde familie te vragen hoe zij mij in deze konden helpen. Het viel mij ook op, dat het mij niet eens werd aangeboden. Het leek normaal dat ik niet zou specialiseren, de gewoonste zaak van de wereld, immers ik was toch maar een vrouw en had genoeg gestudeerd. Met mijn wens werd geen rekening gehouden, of ik liet toe dat er geen rekening mee werd gehouden. Ik weet nog precies hoe ik mij voelde, verstomd, leeg en verlaten. Zonder boe of ba, slag of stoot, zonder een vorm van protest, ben ik meegegaan met de opinie van de familie om niet te specialiseren. De keuze werd voor mij bepaald, ik heb mij erbij neergelegd en mijn plek afgezegd.

Shaista Asgarali
Shaista Asgarali

Door de cruise ben ik erachter gekomen, dat terwijl het leven gebeurde, ik mezelf ben kwijtgeraakt. Het heeft een ommekeer in mij teweeggebracht, het is het begin geweest om mezelf terug te vinden. Ik beloofde mezelf, dat van nu af aan, ik mij niet meer zou laten wegcijferen, mijn stem zou laten horen en mijn dromen en wensen als prioriteit op mijn agenda zou plaatsen.
Over agenda gesproken, nu speelt weer de toestand in de houtsector met de concessionarissen die het bos leegroven, terwijl niemand er iets van zegt dat ons bos verwoest wordt. Wij hebben een prachtig bos dat behouden moet blijven, voor onszelf en ons nageslacht. Als ik denk eraan, hoe ik vroeger was, mijn pre-cruise tijdperk, je stem niet laten horen. Als je als persoon alles over je heen laat komen en je niet opkomt voor jou wensen, dan wordt er geen rekening met jou gehouden. En als vele mensen zo zijn, dan staan wij als volk machteloos. Er wordt een keus voor jou gemaakt, waar jij mischien niet achter staat, of helemaal niet goed voor jou is. Door op te komen voor onze wens, om ons bos te beschermen, kunnen wij duidelijk maken dat wij het belangrijk genoeg vinden om het op de agenda van DNA te laten plaatsen en niet te laten wegcijferen en vergeten.

Mijn eerste cruise, betekende veel meer dan een zeereis alleen, of het vervullen van een van mijn dromen. Ik weet dat mijn zusje van mij houdt, immers wij hebben een goede relatie sinds kleinsaf. Hoe diep haar liefde is en wat zij allemaal voor mij in staat is te doen, heb ik door dit cadeau gezien. Het was niet alleen een fantastische cruise, maar ook een reis naar de diepten van mijn ik, het weer ontdekken van mijzelf en van mijn wensen en dromen. Het miniatuur cruiseschip herinnert mij dagelijks aan mijn zusje, mijn eerste cruise maar vooral aan mijzelf.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.