Correctie: fotoschieter i.p.v. fotograaf

Ik corrigeer mensen altijd als ze me fotograaf noemen, of onder de foto’s schrijven, fotograaf Ruth San A Jong. Ik ben een amateur, heb nooit een opleiding fotografie gevolgd! Het klinkt lelijk, het woord, bestaat volgens mij ook niet, maar omdat je als schrijver toch de vrijheid hebt om woorden te bedenken en te creëren, noem ik mezelf fotoschieter. Een fotograaf is een professional! Heeft trainingen gevolgd, op een opleiding gezeten, kent alle technische details van fototoestellen, schiet foto’s, heeft een donkere kamer, lenzen en statieven en wat al meer. Ik heb niks van dat alles. Ik heb een camera altijd wel een intrigerend ding gevonden. Schoot overal foto’s van, liet ze afdrukken, om vervolgens naar stille beelden te kijken, van nietszeggende dingen, een kamer vol rommel, boeken, bladeren, boomstammen en zandkorrels. Ik vraag me nog steeds af wat mijn fascinaties toen waren.
Gelukkig is het accent met de jaren veranderd, uitdrukkingen, straatbeelden, details van kleuren en mensbeelden fascineren mij. In de familie heb ik 3 professionele fotografen, misschien ben ik ergens genetisch beïnvloed. Vier jaar terug kon ik eindelijk een professionele camera kopen. Eentje met verwisselbare zoomlenzen, een batterygrip en weet ik het. Professioneel duur! Om gezichtsuitdrukkingen vast te leggen kruip ik helemaal voor de neus van mijn foto-objecten, tot hun grote angst (ik kom te dichtbij, in hun zone’s). Mijn grootmoeder, nichtjes en neefjes zijn altijd slachtoffer geweest.
Mijn goede vriend Maik Hewitt in Nederland verzorgt lessen in fotografie en elke keer als ik er ben luister ik naar technische termen over scherpte/diepte, diafragma enzo. Hij mag niet weten dat zijn dure uren in uitleg binnen enkele seconden aan me voorbijgaan…
Maar Ha, Compositie! Daar gaat het om! Ik heb het woord onthouden! Compositie is het beeld, of de boodschap die je wil vastleggen. Wat zie je op de foto. En ja, ik hoor vaak dat ik goede composities heb, oog voor detail. Ik kan sinds die lessen van Maik, mijn camera anders instellen. Tot dan toe was alles ‘automatic’.
Lang terug was ik tot familiefotograaf gebombardeerd, iets waar ik een bloedhekel aan heb gekregen ; op elk feest werd een camera in je hand geduwd en moest je foto’s schieten. Ik doe het niet meer, op commando kiekjes nemen. En dan al die geforceerde lachjes, groepsfoto’s, geschminkte gelaten. Nee, niet meer. De amateur heeft allures gekregen…
Het is omdat ik geen tijd heb om een cursus te volgen, Of althans, nog geen tijd heb om rustig bij SUFOV een cursus te volgen. De digitale fotografie maakt elke camerabezitter een fotograaf. Op de sites van Caribisch Uitzicht en DevSur worden mijn foto’s weleens gebruikt. Ik vind het leuk, maar pretendeer nooit fotograaf te zijn. Fotoschieter, of fotoschietster, dat is het!

Foto: Michiel van Kempen

Of is het fotoschutter/fotoschutster?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.