Bewuste naïviteit bij Srefidensi

En terwijl we ons opmaken om de onafhankelijkheid te vieren, er een lijk zonder schedel in het mortuarium ligt in een zwarte zak, de baby die door haar eigen moeder na de geboorte in de wc is gedumpt en gelukkig niet gestikt is door de navelstreng, stichting Stop Geweld een client heeft verloren door suïcide, Roelie’s lightning de nota opmaakt voor het spektakel in Nickerie, flitsen er heel wat vragen door mijn hoofd aan de vooravond van dit feest. Wanneer mensen je stelselmatig voor de gek houden, heb je de neiging bij elke actie die ze uitvoeren achterdochtig te zijn. Mijn president vertrekt naar Cuba omdat hij zo begaan is met het lot van de Cubanen, maar wanneer er een brand hier is of overstroming door storm is hij in geen velden of wegen te bespeuren. Om dat stomme lied van Beyonce na te zeggen: ‘Question?’
Moet ik er echt aan geloven dat vanwege de ‘geënsceneerde’  ACP/EU drukte in het land de viering van Srefidensi in Paramaribo verschoven moet worden naar Nickerie? Je gaat me toch niet zeggen dat tijdens de owruyari van het eind van het jaar maar gemiddeld 400 mensen uit het buitenland overkomen en daarmee Paramaribo vol is? Ik ben als Surinaamse burger bewust naïef wanneer het om politiek gaat, maar dit slappe alibi gaat er bij mij niet in. “Question?” Zijn de VHPers van Nickerie en de VHPers in Paramaribo echt opgelucht dat eindelijk het standbeeld voor wijlen Jaggernath Lachmon er komt?
En ja, de dappere Sharona Lieuw-On ontvangt een dreigbrief mocht ze het ooit durven om vandaag te demonstreren tegen de Amnestiewet. Onze zwerfhonden blaffen nog steeds dankzij onze dierenactiviste Cynthia Ashruf. De zwervers zijn kaalgeschoren en hoeven voor een week niet in het straatvuil te graaien. Je kan niets anders dan je schamen voor die eigen gecreëerde ‘stank’. ‘Tapu tingi’ heet dat op z’n Surinaams.

Gaan jullie maar door hoor, het volk uitmelken, belazeren en naar de verdoemenis brengen. Morgen zullen we de voorouder-goden vereren, de glazen heffen om het gewin. Ik hoop dat de ACP/EU gasten hier niet willen vertrekken omdat Suriname het prachtigste land op aarde is… Hoera, gefeliciteerd allemaal!

1 thought on “Bewuste naïviteit bij Srefidensi

  1. ai no, a kon wan pisi!! Zo lichtgelovig zijn we toch niet of vergis ik me/! There are more questions than answers;
    eens zullen we weten wat wat is (hoop ik, want hoop doet leven). Wat er zich binnen een tijdsbestek van 8 dagen
    aan moord en doodslag heeft afgespeeld lijkt ook mij een beetje veel op een bevolking van nog geen half miljoen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.