Een opleiding of cursus volgen bij de Schrijversvakschool?

Een opleiding of cursus volgen bij de Schrijversvakschool: wat kan je verwachten

Veel mensen vinden schrijven ingewikkeld. Het is kennelijk niet zo eenvoudig om gedachten helder op papier te krijgen. Er bestaat geen enkel schrijfhulpboek dat je exact uitlegt hoe je goed schrijft. Schrijven is iets dat je moet doen om er vaardigheid in te hebben. Een cursus geeft inzicht in het schrijfproces, de opzet, het schrijven zelf en een betere tekst.

In het basisjaar (alle modules van Niveau 1) geven wij voornamelijk Schrijftraining. Schrijftraining is vingeroefeningen die inzichten vergroten bij verschillende genres. Zintuiglijk schrijven, werken met beelden en associaties, hoe je een conflict goed neerzet, een personage zo levendig maakt enz. Het komt bij beginnende schrijvers vaak voor dat ze problemen hebben met zowel de technische aspecten van het schrijven als met de creatieve. De informatie die op je afkomt is vaak veel. Vandaar dat de opleiding ook langer duurt. Na een cursus ga je anders schrijven en lezen. Techniek is nooit overbodig; juist omdat schrijven een vak is. Belangrijk is het schrijven zelf. Bij de schrijversvakschool schrijf je veel! De kunst van schrijven blijft schrijven.

;

Schrijven aan de hand van een geleide associatie

Wat is dat?

Je krijgt een hulpmiddel om gegevens te verzamelen voor het schrijven. Aan de hand van vragen roep je beelden op van bepaalde situaties. Je krijgt ruimte om dat wat er bij je opkomt te noteren, zonder dat je het meteen moet benoemen.

;

Schrijven vanuit de praktijk, werken met zintuiglijke indrukken.

De student schrijft losse woorden of korte zinnen, aantekeningen over wat er zoal bij hem of haar opkomt. We vragen om in gedachten terug te gaan naar de plek waar je vroeger speelde:

– Welke geluiden hoor je daar?

– Welke kleuren zie je, ruik je?

– Welke mensen horen daarbij?

– Wat deed je vaak op die plek?

Met al die steekwoorden schrijft een ieder voor zich een tekst. Niet alle woorden hoeven gebruikt te worden.

;

Een belangrijk onderdeel van de geleide associatie is dat het ruimte biedt om na te denken.

Bij de vragen die worden gesteld is het goed om uit te gaan van zintuiglijke waarnemingen. Hierdoor komen er nuances in een tekst. Sommige schrijvers roepen beelden op met die nuances. Je krijgt een idee van de sfeer, van de ruimte, van handelingen, van acties van de personages. De student gaat in beelden denken en niet alleen maar klakkeloos schrijven.

Zo zijn er tal van typen oefeningen die ontdekken wat voor creativiteit er in je zit.

;

Eigen tekst kritisch doorlezen

Wat bedoel ik eigenlijk met deze passage? Is het conflict duidelijk? Hoe wordt het conflict opgelost? Wie zijn mijn lezers? Waar speelt het verhaal zich af? Hoe zeg ik wat ik wil zeggen? Waarom laat ik dat weg? Wat is het niveau van mijn lezers? Hoe houd ik de aandacht van de lezer vast?

Kortom, je leert relevante vragen stellen bij je tekst.

De kunst afkijken

Om schrijftechnieken te verduidelijken geven docenten vaak kopieën van passages uit boeken van grote auteurs om door te nemen. Je begrijpt dan meteen waarom zo een boek een bestseller is of niet. bij schrijven gaat het uiteindelijk om stijl: de manier waarop je iets schrijft.

Schrijven op locatie

De bronnen voor inspiratie zijn onuitputtelijk. We leren studenten kijken met de zintuigen. We blijven niet alleen in het klaslokaal, maar trekken er soms op uit. We zitten soms in een café, maken wandelingen op straat, bezoeken kunstgaleries, gaan samen naar de bioscoop om te ‘kijken’ met alle zintuigen.

Uiteraard zal je zelf moeten schrijven in je vrije tijd, zelf op verhaalideeën moeten komen op gegeven moment. Alles is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet.

Niet meer twijfelen, begin met een korte cursus! Schrijf je in!

;

SCHRIJVERSVAKSCHOOL PARAMARIBO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.