uncategorized

Kowrudresi op de zondag

Waarom ik altijd de zondag uitkies om met mezelf bezig te zijn is een vraag. Met kokhalzende bewegingen legde ik de kleine fles Kowrudresi neer vanochtend en griste naar mijn pakje kauwgum die ik speciaal voor deze gelegenheid heb gekocht. Kowrudresi, vraag mij niet wat er precies in zit, maar het is de traditie die mij twee keer in het jaar verplicht het te drinken. Een authentiek huismiddel, gebruikt door mijn grootouders toen ze nog leefden om de darmen te reinigen. Ik heb ooit gelezen dat alle ziekten zowat te herleiden zijn in de darmen, of althans daar hun oorsprong vinden en dat je regelmatig een darmreiniging moet doen. Vroeger kreeg ik levertraan te drinken, maar dat was heel vroeger. Ik kan me de spuug die me uit de mond kwam nog levendig herinneren. Goed voor de botten, goed voor de hersenen en wat al meer. Te griezelig bij de herinnering voor een kind van 7.kowrudresi

En toch doe ik het twee keer per jaar, iets voor mijn geboortedag en soms tegen het eind van het jaar. Dat opgeblazen gevoel blijft dan maanden weg, ik voel me nieuw en opgelucht. De onderhoudsbeurt is geweest, ik neem daarna een massage bij de fysiotherapeut of acupuncturist en het leven kan verder. Mijn nichtje uit Holland keek vreemd op; je gaat het toch niet doen omdat opa het deed? Ja, ook een beetje wilde ik haar zeggen; omdat mijn opa op een vitale man van 45 leek toen die 70 was. Lang, slank lijf en sterk. Hij was de man van de huismiddeltjes. Een eigenschap die mijn oma helemaal niet had. Je hoefde haar ook niet te vragen hoe je zulke dingen moest gebruiken of maken. Tegenwoordig kun je in elke drugstore kowrudresi vinden; weliswaar met een authentieke label, geschreven op een schriftblaadje met de pen, zonder vermelding van ingrediënten of fabrikant. Wel in een fles, mooi geseald. Het gerommel in je buik na een half uur laat je weten dat je de juiste osodresi heb ingenomen. Mijn huis ruikt sterk naar mint en eucalyptus, de herinneringen aan mijn grootouders en jeugd komen op. Twee uur niet eten staat er op de fles. Ik wacht geduldig.