Derde Advent (Oeps Lijdenstijd)

Vanmorgen was ik naar de kerk. Ik had zin. Een mens moet in zijn leven ook zijn kerkplichten vervullen. Toen de dienstleidster zei dat het de derde advent was ging er een oeps door mijn hoofd. Waarom? Ik had haastig nog voor mijn vertrek naar de kerk yoghurt met lekkere chocolade cornflakes naar binnen gewerkt. De kerkdiensten zijn langer dan vroeger…2 uur! En het flauwe gevoel blijft komen, ook al drink ik een stevige kop koffie met veel suiker en melk. Je moet een beetje sober leven rond deze tijd had mijn grootmoeder mij geleerd. Sinds ik op mezelf woon, en dat is al heel lang, ga ik minder naar de kerk. Ik vraag altijd vergiffenis voor het feit dat ik vergeet me aan de regels te houden. Totdat ik eraan word herinnerd door mijn lieve oma. Vis op de vrijdag, minder vleesproducten eten en allerlei lekkers vermijden.
Een groot schuldgevoel bekruipt mij altijd rond deze periode: ik ga juist meer lusten!
Maar terug naar de dienst. Die was drukbezet en de priester had een mooie evangelie. Oeps, ik ben weer vergeten waar hij het precies over had. Eerlijk gezegd, mijn gedachten dwaalden af naar de dingen van alle dag. Had ik mijn strijkijzer uit het contact gehaald? En de deur op slot gedaan? Wat zou ik koken?
Trots ben ik niet op mezelf. Die man daarboven is goed voor mij en toch kan ik het niet opbrengen om twee uurtjes in de blauwe maand aandachtig te luisteren in de kerkdienst.
Eerbiedig hield ik mijn handen open om de hostie in ontvangst te nemen. ‘Amen’ mompelde ik tegen de aardige misdienaar met de wijnkelk. Braaf ging ik op mijn knieën om de eigen intentie te bidden. (Die vertel ik niet!) Ik voelde mij goed daarna en nog steeds.
Na de dienst ging ik naar mijn oude oma die net om het hoekje woont. Mijn oom die er woont vroeg plagend of ik al eten kwam zoeken. ‘ We zijn nog gesloten mevrouw.’ zei die waarna ik een dikke tyuri maakte.
Mijn oma protesteerde: ‘ Ze heeft de zegen voor ons gebracht!’

P.S. Overal waar Derde Advent staat hoort LIJDENSTIJD te staan. Vandaag is het 2 maart en daar kom ik dankzij grootmama achter. FOUTJE!

5 thoughts on “Derde Advent (Oeps Lijdenstijd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.