uitmijnpen

Coherentie tussen geest en lichaam ervaring met Transcedente Meditatie

Ik heb mezelf een TM weekend cadeau gedaan het vorig weekend, omdat ik moe was van de sleur van haast en de stress die in je lijf gaat zitten. De laatste maand in het jaar heeft altijd een soort eindstreep die je dan moet halen. Stress om snel nog de autoverzekeringssticker te plakken (de politieagenten staan paraat om je een bekeuring te geven), stress van de valutakoersen die misschien wel stabiel bij de banken staan, maar onstuimig bij de cambio’s en in de supermarkten en je de huur moet betalen, de 8 decemberstress die je in een donker dal trekt van ellende en dan praten we niet over de stress van de dagbladenoverzichten die je elke ochtend consumeert. Transcendente meditatie is een techniek die ik beoefen sinds mijn 18e en als ik het een nummer mocht geven van belangrijke dingen in mijn leven, dan is het nummer 2. De dood van mijn moeder staat op nummer 1, als meest indrukwekkende ervaring. Waarom zou je denken? Het is een techniek die mij mentaal in balans brengt en de minder leuke ervaringen in het leven laat accepteren zoals ze zijn. Ik heb weleens verwijten naar mijn hoofd geslingerd gekregen van mensen die niets weten of niet eens de moeite hebben genomen om zich in de techniek te verdiepen, maar ik heb door de jaren heen echt zoiets van hey, het is goed voor mij, so be it! Ik ben bijna 30 jaar verder.

Ik heb trouwens ook nooit moeite gedaan om mezelf te verantwoorden. Men oordeelt je toch op basis van je uiterlijk en de manier waarop je leeft. Ik ben trouwens ook niet het type dat met een stempel op haar voorhoofd loopt en de hele wereld laat weten dat ik TM doe. Anderen overhalen óók aan TM te doen is ook niet mijn ding. Ik heb het nooit gedaan. Het is pas nu dat ik er iets over zeg. Mijn ‘eigen mensen’ weten het niet eens. Iets wat mij overigens ook stoort van vooral mensen die naar de kerk gaan (ja echt, ze oordelen het snelst!) en de rest van de wereld als non-existent beschouwen. (je bent niet van hun groep, dus moet alle contact vermeden worden). Je moet respect hebben voor andermans overtuigingen; dat is vooral wat gepredikt wordt in alle religies, maar de realiteit is anders. Ik luister naar iedereen die iets te zeggen heeft over goede waarden en normen, de goede boodschap en wat al meer. Mijn deur gooi ik bijvoorbeeld niet dicht voor Jehovah’s getuigen, ook niet voor de Moslims of mensen van de ‘handjeklapkerken’, maar vraag me niet om te komen naar je kerkdiensten, want ik doe dat niet. Ik ben katholiek gevormd en gedoopt en daar blijf ik bij. Hier en daar belandde ik in discussie, vooral met die religieuze mensen, maar ach, als het te emotioneel werd, dan stopte ik gewoon. Ik heb vriendschappen kwijtgeraakt en ik ben er blij om. Dan hoef ik dat geveinsde geluk niet aan te horen. Want als iets ‘zweverig’ genoemd kan worden is dat het!

Denken dat TM een zweverig maakt of satanistisch is, is onwetendheid en tja, ik laat het maar zo hoor, anders houd ik mezelf tegen in mijn evolutie. Ik hoef geen TM-predikant te zijn in dit leven. Ik ben gewoon een beoefenaar. De techniek is in de jaren 70 naar Suriname overgewaaid waar Ian Thijm en de arts Ernesto Madari de trekkers van waren. TM is, zoals IK het ervaar hoor, de techniek die de coherentie tussen lichaam en geest bevordert. Het gebeurt allemaal in het brein en de chemie van het zenuwstelsel. Onze gedachten worden beïnvloed door de zintuiglijke ervaringen die indrukken achterlaten in het geheugen. De chemie van het lichaam staat in verbinding met de zenuwen en die prikkels worden verwerkt etc. Het is een technisch verhaal, maar google het maar, dan kun je het zelf lezen en begrijpen. In elk geval raakt de stress (positieve en negatieve) los die zich in het lichaam ophoopt. Hier alvast een link http://www.collective-evolution.com/2014/06/15/a-neuroscientist-explains-what-happens-to-your-brain-when-you-meditate/
Er is sowieso een link tussen onze impressies en het denken. Brain-wave patronen (Alpha en Bèta). Gedachten beïnvloeden het schrijven en met name het creatieve schrijven. Of eigenlijk alle creativiteit. Tony Buzan die de founder is van het Mindmappen, een thinking tool heeft het brein en gedachten uitgebreid geanalyseerd. Ik gebruik overigens het mindmappen ook bij mijn lessen. Mooi toch? TM is een wetenschap van de fysica. Als je er alleen maar voordeel aan hebt, mentaal en lichamelijk: waarom zou je het niet doen? Bidden is ook een vorm van mediteren, of andersom. Mediteren is ook een vorm van bidden. Stil zijn en naar binnen gaan. In elk geval heeft TM in mijn persoonlijke groei heel veel gedaan en nog steeds. Het besef bijvoorbeeld dat ik echt vaker moet bewegen, gezond moet eten, ellende vermijden, dat zijn van die waarden die je bijvoorbeeld onbewust meekrijgt. De ondersteuning van de natuur krijg je als extraatje. Soms vraag jij je af waar al die meevallers vandaan komen, maar het is gewoon ‘support of nature’. Anderen gebruiken de naam God. Ook goed toch?

De refresher-course heeft mij goed gedaan. Je vervalt in dat ritme van activiteiten, werkdruk en haast zonder rekening met jezelf te houden. En als je niet voldoende beweegt kan die stress ook nergens heen dan in het lichaam. Vandaar dat er zich ook allerlei pijntjes manifesteren in het lichaam. Maar dat is nu minder het geval. Ik sta met veel plezier in de ochtend op om mijn programma te doen. En dat schrijven gaat heerlijk. De discipline is er (WEER) in elk geval.

Fijne kerstdagen en doe aub voorzichtig in het verkeer.

Ruth