Activiteiten Oktober 2013

website kids“We Schrijven ons eigen boek”

De schrijftraining voor kinderen “We Schrijven ons eigen boek” is in volle gang. Om je een indruk te geven waarover de kinderen schrijven, hebben wij een website opgezet waar er regelmatig artikelen van de kinderen zullen verschijnen. Het zijn niet de langste of de beste, maar vooral van henzelf. We hebben minimale redactie gepleegd. Het is ook niet de bedoeling dat we alles gaan corrigeren. Het karakter van dit schrijfproject is zoveel mogelijk kinderen creatief te laten schrijven, ze te vormen, zonder meteen  te letten op taalfouten. Uiteraard doen we dat wel, maar het gaat nu meer om de creativiteit en de expressie! We gebruiken geen RODE PEN. Er zijn nog meer teksten, veel langere teksten, maar die laten we voor de krant die we aan het eind van de eerste termijn(december) willen publiceren. Registreer je vooral via e-mail, dan kun je de ontwikkelingen volgen en berichten ontvangen.

Vrijwilligers gezocht voor het invoeren van teksten

We zoeken personen die ons willen helpen met het invoeren van de teksten. Het gaat veelal om korte teksten. Wanneer we een keuze gaan doen voor publicatie, is het gemakkelijker wanneer de teksten ingevoerd zijn. Wie helpt? Als er vijf ( 5 ) helpers zijn, maakt dat ons al gelukkig! We zoeken uiteraard personen die een laptop hebben en die mee kunnen nemen. De schriften blijven  namelijk op school voor de vervolglessen.

Dank aan onze sponsors

We hadden bij de opzet van dit project gedacht dat een bijdrage van SRD 25, wel te doen zou zijn. Dit is in elk geval wel zo voor de ouders die het zich kunnen permitteren om hun kind naar de schrijflessen te brengen. Waar we niet aan hebben gedacht, is dat kinderen van tehuizen zich niet altijd, hoe minimaal ook, deze bedragen kunnen permitteren. We hebben daarom een oproep gedaan via Facebook om ondersteuning. De deelname per totale training kost SRD 75.

In het geval van NOS CASITAS kwam het transportprobleem om het hoekje kijken. De rit van en naar Lelydorp kost ons SRD 100. We hebben een fikse korting gekregen van de chauffeur. De kinderen van het kindertehuis NOS CASITAS kunnen dankzij de volgende personen en instanties voor 3 maanden schrijflessen volgen(zie hieronder). Ze worden voor elke les gebracht en afgehaald. We noemen hun namen toch, omdat wij gewoon dankbaar zijn dat de kinderen transport hebben van en naar de Schrijversvakschool en daardoor de lessen kunnen volgen.ursila tekent

Voor de volgende groep willen we weer een beroep doen op de gemeenschap.  In NOS CASITAS, nu ondergebracht in het gebouw van Naks te Lelydorp, zijn er meer dan 80 kinderen, en er is nog meer animo binnen die groep. Per keer geven we vijf ( 5) kinderen de gelegenheid om schrijflessen te volgen, mits ze dat zelf willen. We zoeken nu nog naar mogelijkheden om kinderen van andere kindertehuizen te laten participeren, maar wachten nog even op schema’s van de leiders. In de eerste week van december begint de tweede groep, dus is er nog wat tijd voor aanmelding en inschrijving.

 

Dank aan:

  1. Brigitte Cordua
  2. Carla Bakboord
  3. Cynthia Ashruf
  4. Frank Noë
  5. Geeta Girjasing
  6. Henna Guicherit –Women’s Right Centre
  7. Henry Carbière-Falls – Zenobia N.V.
  8. Iraida van Dijk- Pannekoeken en Poffertjescafé
  9. Kisore Dias
  10. Rita en Bas Verhey

Veel dank! Mede namens mevrouw Dakriet, de leidster en oprichtster van NOS CASITAS.

 

PERSONAL COACHING

We hebben al een paar keer op deze site aangekondigd dat we naast schrijftraining in de verschillende genres, ook PERSOONLIJKE schrijflessen geven aan mensen die daar de behoefte aan hebben. Gaat het nu om manuscriptbegeleiding (fictie of non-fictie) of het schrijven van websiteberichten voor je organisatie of scriptie. De docent geeft Feedback op Tekst [FOT]. Cursisten leren zich beter schriftelijk uit te drukken. Vooraf worden wat elementaire schrijftechnieken en- schrijfinzichten gegeven, zodat docenten op efficiënte manier hun werk kunnen doen. Cursisten leren duidelijke alinea’s schrijven met de kerngedachte die goed uitgewerkt wordt. Deze coaching is een op maat gesneden coaching. Je leert je eigen sterke en minder sterke kwaliteiten herkennen en daarop inspelen.

Deze coaching kan ook online, via Skypeverbinding. Voor informatie kan je gerust bellen met Ruth San A Jong op 8563674 en via info@schrijversvakschool.org. Urmia van Leeuwaarde (Urmi@schrijversvakschool.org) geeft ook coaching in de Nederlandse spelling en grammatica. We komen danig in de war met het Surinaams-Nederlands en het Algemeen Nederlands. Waar liggen de verschillen? Deze coaching is geschikt voor redacteurs die eindteksten moeten lezen voor nieuwsbrieven, bedrijfsbulletins, persberichten e.d. Een upgrading of refreshment is altijd nodig!

SCHRIJVEN MET DE NIEUWE AVI

 

Workshop voor Kinder- en Jeugdboekenauteurs

De leesbaarheid van een tekst kan bepaald worden met behulp van een leesbaarheidsformule. Om de moeilijkheidsgraad van een kinderboek te bepalen, heeft Cito twee van dergelijke formules ontwikkeld:
CILT: voor het berekenen van een leesindex die aangeeft hoe moeilijk een tekst TECHNISCH te lezen is.
CLIB: voor het berekenen van een leesindex die aangeeft hoe moeilijk een tekst MET BEGRIP te lezen is. De nieuwe AVI-niveaus (AVI-Start t/m AVI-PLUS) zijn afgeleid van de CILT (Cito Index voor Lees Techniek). Deze index is gebaseerd op gemiddelde woordlengte en proportie hoogfrequente woorden.

Deze training willen we op korte termijn organiseren voor vooral de kinderboekenauteurs. In Suriname wordt er niet of nauwelijks rekening gehouden met deze technieken. Deze cursus is een 1 daagse cursus en uitermate geschikt voor leerkrachten van het glo. Opgave kan alvast via info@schrijversvakschool.org of via het telefoonnummer 8563674. Deelname voor deze training is beperkt. We kunnen per groep maar 10 personen accomoderen. Maak gauw contact!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.