Owruyari 2012

‘Mooi verborgen pinda’ [pienda] 

Als échte Surinamer ontkom je niet aan dat ritme van de Bigi Poku rond oudjaar. Wanneer je die skrati van veraf hoort beginnen je heupen spontaan te bewegen en begin je vrolijk mee te zingen. Je voelt het door je aderen stromen. Sabaku heeft weer wat gezellige nietszeggende suggestieve lyriek voor ons meegebracht dit jaar. Je vergeet al je zorgen, je  zweet alle verdriet weg, het enige wat je hoort is die koti en de manier waarop je je schouders en benen bewegen zodat je die dansi goed danst!

Oudjaar in Suriname heeft echt iets en ik kijk niet meer vreemd op wanneer heel wat Surinamers die in het buitenland wonen alle centen sparen om er bij te zijn. Overal wordt er gefeest, gegeten, gelachen. En dan hebben we onze pagara-traditie; vuurwerk schieten. Ik moet eerlijk zijn, het is verschrikkelijk leuk om naar te kijken, maar ik ben als de dood voor vuurwerk. Mijn vingers beven wanneer ik dat wierookstokje aan die lont moet doen, ik altijd grijp naar mijn oren wanneer een of andere idioot in de buurt onverwachts om 2 uur ‘s middags een ‘kronto’ knalt. ‘Bombel’, ook zo een lekker woord hè? Ik vind vuurwerk alleen opwindend op 31 december : in de binnenstad, met oordopjes in mijn oor, mijn hand voor mijn neus om de kruitdamp niet teveel in te ademen en ik op veilige afstand sta van al dat geweld, omringd door duizenden vrolijke mensen. Het heeft wat!

Maar er zijn ook van die tradities die stilzwijgend aan ons voorbijgaan. Soms voel ik een soort synthetische vreugde wanneer mensen zich als gekken gedragen alleen omdat het oudjaar is: zich bezatten met Parbobier, zich plat neuken met de mooiste meisjes die er rondlopen en wat al meer. Sorry dat ik het zo zeg. Een vriend van mij is speciaal voor oudjaar naar Suriname gekomen. ‘Meid! Meid! Meid! Ruth! Suriname rúikt naar sex mang!’ Voor ik hem die bok gaf kreeg ik eerst kippenvel toen hij dat zei. Maar ik kon het niet ontkennen, want je ziet het om je heen; vrouwen en mannen misdragen zich gewoon; jong en oud. Alcohol drinken en al die tegen-elkaar-schurende-lichamen bij die Sabaku-achtige feestjes maken ‘dingen’ los. Of zullen we zeggen, de ‘chakra’s’ worden losgemaakt. Wie vindt dat ik jok mag me persoonlijk komen zeggen dat het niet waar is!

owruyariEn toch wil ik vragen dat iedereen voorzichtig is. Voorzichtig met vuurwerk, veilig vrijen, voorzichtig in het verkeer. Maar geniet, dans alles eruit, alle ‘hebi’ van 2012, vergeet je zorgen, al is het maar voor even, vergeet ze.

Een dikke owruyaribrasa en een goede jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *